Lista candidaților ALDE la alegerile parlamentare

90% dintre candidaţii de pe listele ALDE nu au mai făcut până acum politică, susţine un comunicat al formaţiunii. Iar restul de 10 procente par să fie alcătuite din foşti miniştri. Cei doi copreşedinţi, Călin Popescu Tăriceanu, fost premier, şi Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii, sunt primii în Bucureşti pe listele pentru Senat, respectiv Camera Deputaţilor. Printre candidaţii ALDE se află Graţiela Gavrilescu, fost ministru al Mediului, Anton Anton şi Sorin Cîmpeanu, foşti miniştri ai Educaţiei, Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, şi Teodor Meleşcanu, fost ministru de Externe.

„Pe listele ALDE pentru Senat și Camera Deputaților se regăsesc alături de numele cunoscute ale partidului o seamă de candidați noi, în proporție de aproximativ 90%, care nu au mai făcut politică până în prezent. Sunt oameni cu profesii liberale, care au în spate o experiență profesională solidă, din diverse domenii: profesori, ingineri, medici, economiști, istorici, artiști, juriști, avocați, dar și tineri”, informează ALDE într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, în București, lista pentru Senat, este deschisă de către copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu, care, în prezent, este și președintele Senatului României, iar la Camera Deputaților, lista este deschisă de către copreședintele ALDE Daniel Constantin, în prezent deputat, ministru al Agriculturii în perioada 2012-2015 și viceprim-ministru în 2014. Pe locul doi, pe lista pentru Senat se află senatorul Daniel Barbu, ministru al Culturii în perioada 2012 – 2013, profesor universitar în cadrul Universității București, doctor în filosofie, iar la Camera Deputaților este deputatul Damian Florea, inginer de profesie, membru al Comisiei de cultură, urmat de prof. univ. ing. dr. Sorin Cîmpeanu, fost ministru al Educației în perioada 2014 – 2015 și fost premier interimar în noiembrie 2015, în prezent președinte al Consiliului Național al Rectorilor și rector al USAMV București.

Pe listele ALDE se regăsesc numele unor actuali parlamentari, aleși locali și foști demnitari, precum Teodor Meleșcanu, ministru de Externe în perioada 1992-1996, ministru al Apărării Naționale 2007- 2008 și senator, care va deschide lista pentru Senat în jud. Prahova; senatorul Varujan Vosganian – ministru al Economiei în perioda 2007- 2008, dar și în 2012- 2013, doctor în economie, președintele Uniunii Armenilor din România, dar și prim-vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, care deschide lista pentru Senat la Iași; senatorul Petru Ehegartner, care deschide lista pentru Senat la Timiș, inginer de profesie, doctor în electrotehnică, în prezent vicepreședintele Comisiei de energie și transporturi a Senatului; senatorul Mircea Banias – președintele Comisiei pentru dezvoltare regională, administratrea activelor statului și privatizare, care va deschide lista pentru Camera Deputaților în jud. Constanța; deputat Steluța Cătăniciu – avocat de profesie, vicepreședinte al Camerei Deputaților, deschide lista Camerei Deputaților în jud. Cluj; deputat Grațiela Gavrilescu – ministru al Mediului în perioada 2014 – 2015, inginer de profesie, care deschide lista Camerei Deputaților în jud. Prahova; deputat Daniel Chițoiu – ministru al Finanțelor Publice în perioada 2012- 2014, economist de profesie, care deschide lista Camerei Deputaților în jud. Neamț; deputat Andrei Gerea – ministru al Energiei în perioada 2014 – 2015, ministru al Economiei în perioda 2013 – 2014, de profesie economist, care deschide lista Camerei Deputaților în jud. Argeș; deputat Constantin Avram – membru în Comisia pentru administrație publică și administrarea teritoriului, inginer de profesie, care deschide lista la Camera Deputaților în jud. Bacău; economistul Ioan Țintean – vicepreședintele CJ Bistrița Năsăud, care deschide lista pentru Camera Deputaților în jud. Bistrița Năsăud.

Totodată, pe listele ALDE se regăsesc nume de marcă din mediul academic, precum rectorul Universității Valahia, prof. dr. Călin Oros, care deschide lista la Camera Deputaților în jud. Dâmbovița și profesorul universitar doctor Anton Anton, ministru al Educației în 2008 – 2008, care candidează în București, la Camera Deputaților.

 „ALDE își respectă statutul de partid liberal și propune pentru alegerile parlamentare reprezentanți ai mediului de afaceri, printre care avocatul Remus Borza, administratorul special al Hidroelectrica, cel care a redresat compania și care va candida pe prima poziție la Camera Deputaților în jud. Brașov.

Pe listele de candidați se vor regăsi și persoane mediul artistic, cum ar fi interpreta de muzică populară Margareta Clipa, care va deschide lista pentru Senat, în jud. Botoșani”, susţine formaţiunea politică în comunicat.

Dintre tinerii promovați pe listele ALDE pentru 11 decembrie, amintim câțiva dintre actualii membrii ai organizației Tineretului Alianței Liberalilor și Democraților (TLDE): copreședintele organizației de tineret a ALDE, Ioana Ciupe candidează în București, pe lista pentru Camera Deputaților; Marian Cucșa deschide lista Camerei Deputaților în jud. Timiș; Răzvan Florescu se află pe prima poziție a listei pentru Camera Deputaților în jud. Ialomița, iar Toma Petcu este primul pe lista pentru Camera Deputaților în jud. Giurgiu.

 „Alianța Liberalilor și Democraților dorește ca prin nominalizarea candidaților pentru alegerile parlamentare să se prezinte în fața electoratului cu oameni cu o vastă experiență profesională, din toate categoriile sociale. Sunt oameni cu o carte de vizită solidă, cunoscuți în mediile din care provin și prin intermediul cărora ALDE își arată respectul față de electorat”, conchide ALDE în comunicat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.