Tensiuni și expulzări de diplomați între Pakistan și India

0

India și Pakistanul au anunțat joi că își vor expulza reciproc câte un diplomat, pe fondul tensiunilor în creștere legate de provincia Kashmir, revendicată de ambele puteri nucleare, transmite Reuters.

India a afirmat că diplomatul pakistanez care urmează să fie expulzat conducea o rețea de spionaj care culegea informații sensibile despre operațiunile de securitate indiene în apropierea frontierei. Poliția din New Delhi a anunțat că l-a reținut miercuri pe diplomatul respectiv, în cursul unei întâlniri cu doi cetățeni indieni, pe care i-ar fi recrutat în serviciul său. Asupra lor s-ar fi găsit documente falsificate, hărți militare și liste de ofițeri care lucrează la granița Indiei cu Pakistanul.

În replică, Pakistanul a declarat persona non grata un diplomat indian și i-a acordat 48 de ore pentru a părăsi țara. Acesta ar fi încălcat Convenția de la Viena și normele diplomatice, dar autoritățile de la Islamabad nu au oferit alte precizări, potrivit Agerpres.

Relațiile dintre India și Pakistan s-au deteriorat din nou după uciderea a 19 soldați indieni de către un grup înarmat, în septembrie, într-o tabără militară din Kashmir. India a pus atacul pe seama unor militanți veniți din Pakistan.

Ulterior, India a anunțat că a trimis comandouri în partea din Kashmir controlată de Pakistan, într-o misiune de represalii. Partea pakistaneză a negat că ar fi existat o astfel de misiune și a acuzat India de diversiuni cu scopul de a abate atenția de la represiunile din Kashmirul indian.

Atât India, cât și Pakistanul revendică întreaga provincie Kashmir. Săptămâna aceasta, forțele lor armate au schimbat de mai multe ori focuri de artilerie peste linia de demarcație din regiune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.