Scandal uriaș în Parlamentul spaniol

0

Fostul lider al Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), Pedro Sanchez, a anunțat sâmbătă că demisionează din parlament pentru a nu fi nevoit să lase să treacă guvernul conservatorului Mariano Rajoy, dând însă de înțeles că ar putea să încerce să revină la conducerea formațiunii, transmite AFP.

„Voi lua cuvântul pentru a-mi anunța demisia din calitatea de deputat. Mă aflu în dezacord profund cu ideea de a face posibil un guvern Mariano Rajoy”, a declarat Pedro Sanchez într-o scurtă alocuțiune, cu câteva ore înaintea dezbaterii parlamentare programate de la 18.30 (16.30 GMT), relatează Romaniatv.net.

Cu acest prilej, Mariano Rajoy, la putere din 2011, urmează să ceară votul de încredere al Congresului și să îl obțină, grație abținerii de la vot a unei mari părți a deputaților socialiști.

Duminică 23 octombrie, conducerea interimară a PSOE a decis că această neutralitate este preferabilă, spre a se pune capăt paraliziei cu care se confruntă Spania, rămasă fără un nou guvern de peste 10 luni, în pofida a două runde de alegeri anticipate.

Comitetul federal al PSOE, care stabilește linia partidului între congrese, s-a reunit după săptămâni de lupte interne provocate de eșecuri electorale succesive și de amenințarea crescândă venită de la partidul anti-austeritate Podemos.

Dezacordurile în privința strategiei de urmat au condus la demisia forțată a secretarului general al PSOE, Pedro Sanchez. Acesta refuza categoric să îl lase pe conservatorul Mariano Rajoy să rămână la putere, imputându-i un mandat marcat de scandaluri de corupție și de creșterea inegalităților.

Partidul Popular (PP) al lui Mariano Rajoy a câștigat ultimele două scrutinuri, dar fără o majoritate absolută și fără aliați. Pentru a forma un guvern minoritar, are nevoie ca deputații socialiști să îi acorde încrederea ori cel puțin să se abțină.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.