Presa străină, despre alegerile din Moldova

0

O luptă între pro-ruşi şi pro-europeni. Este ideea pe care insistă majoritatea articolelor din presa străină. Prezidenţialele din Republica Moldova sunt pe larg reflectate în mass media occidentală şi nu numai.

Cea mai săracă ţară din Europa – scrie France Presse – votează pe fondul unor uriaşe scandaluri de corupţie. Agenţia franceză redă câteva declaraţii ale unor alegători- unii spun că, fără Rusia, Republica Moldova nu poate face nimic; cei mai tineri însă spun că nu îi vor lăsa pe pensionari să decidă viitorul ţării, pentru că pensionarii vor întoarcerea la vremurile Uniunii Sovietice.

Presa din Ucraina scrie, însă, că tocmai alegătorii vârstnici sunt cei mai activi şi se duc în număr mare la vot. Moldovenii merg la vot pe fondul scandalurilor politice – este titlul articolului din Deutsche Welle.

„Este un vot despre traiectoria politică a ţării; cei 9 candidaţi prezintă scenarii radical diferite pentru viitorul Moldovei. Unii vor un parteneriat mai strâns cu fostul stăpân sovietic, Moscova, iar alţii luptă pentru apropierea tot mai mult de Uniunea Europeană”.

În opinia publicaţiei The Sunday Times, Rusia ar putea înregistra o victorie împotriva Occidentului, în cazul în care în postul de preşedinte al Moldovei ajunge un politician pro-Kremlin.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.