Sute de militanți ai Statului Islamic, uciși la Mosul

0

Forțele irakiene au ucis 747 de combatanți ai grupării Statului Islamic (SI) în luptele de lângă de Mosul, cu sprijinul aerian al alianței conduse de SUA, în cadrul ofensivei declanșate la 17 octombrie cu scopul de a-i alunga pe jihadiști din acest fief al lor din nordul Irakului, a declarat duminică un responsabil al forțelor de securitate irakiene, citat de DPA.

Șeful poliției federale din Irak, Raed Jawdat, a adăugat că militanții au fost uciși în luptele duse la sud de Mosul. „Aproximativ 1.400 de km.p. au fost eliberați în sud și 88 de combatanți ai ISIS au fost arestați”, a declarat el într-o conferință de presă.

Forțele paramilitare irakiene avansau duminică în fața jihadiștilor, în a doua zi a ofensivei lor pentru a întrerupe legăturile între Mosul și zonele pe care gruparea Statul Islamic le controlează în Siria, potrivit AFP.

Combatanți ai Unităților mobilizării populare (Hachd al-Chaabi), o coaliție a milițiilor șiite susținute de Iran, au cucerit de la jihadiști două sate și zonele înconjurătoare, au anunțat ei în mai multe comunicate. Scopul acestora este să întrerupă căile de aprovizionare ale Statului Islamic între Mosul și estul Siriei, în special cu Raqqa, fieful său.

Participarea Unităților mobilizării populare este sursă de tensiune în cadrul vastei coaliții antijihadiste, kurzii și arabii sunniți irakieni nefiindu-le favorabili. Milițiile șiite au asigurat că nu intenționează să intre în Mosul după ce au fost acuzate de abuzuri în cursul precedentelor cuceriri ale orașelor cu populație majoritar sunnită ca Fallujah și Ramadi.

Aceste grupări paramilitare întrețin relații dificile și cu coaliția internațională condusă de SUA, precum și cu Turcia, care urmărește îndeaproape evoluția în nordul Irakului.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat sâmbătă că, dacă aceștia vor ataca populația turkmenă din Tal Afar, răspunsul Turciei „va fi diferit”, fără să precizeze măsurile pe care le are în vedere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.