Totul despre Festivalul de Film Scurt ALTER-NATIVE

Share:

Directorul artistic al celei de-a 24-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, Attila Gasparik, a declarat luni că manifestarea care se va derula la Târgu Mureș în perioada 2-6 noiembrie a fost de-a lungul anilor prima ocazie de a participa la un festival internațional pentru creatorii de film din România.

‘După 24 de ani încercăm să continuăm un festival — când l-am conceput voiam să oferim o alternativă la acea viață cinematografică din anii 90. (…) În 24 de ani s-au întâmplat multe lucruri, ani de zile nu a existat un cinematograf la Târgu Mureș, în acest oraș cinematografia este un copil vitreg al culturii, fiindcă dacă ne gândim bine avem mai multe săli la marginea orașului, una în centru, nu mai există obiceiul de a chiuli de la școală și a intra la cinema pentru că dimineața nu mai rulează filme. Acest oraș cândva în 90 avea 7 cinematografe, acum are unul în oraș (…) Suntem cel mai longeviv festival din România, niciunul nu a putut să supraviețuiască atât de mult. Când în anii 90 am vrut să facem o alternativă a vieții cinematografice și să oferim creatorilor de film de la noi posibilitatea să participe la un festival internațional. Și pentru foarte mulți creatori din România, ALTER-NATIVE au fost prima ocazie de a participa la un festival internațional’, a arătat Gasparik la o conferință de presă, informează Agerpres.

Acesta a spus că la Târgu Mureș au participat în studenție, printre alții, Radu Jude, Alecu Solomon, Cristian Mungiu, Cristi Puiu, care ‘azi dau tonul la cântec în toată Europa’.

Gasparik a arătat că în acest an au ajuns la Târgu Mureș, pentru etapa de preselecție a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, 751 de filme de pe cinci continente și că în ciuda faptului că manifestarea este cea mai longevivă de acest fel din România, autoritățile locale oferă un sprijin sumar, astfel încât cel mai mare sponsor este Ministerul Culturii, care a oferit 30.000 lei.

Organizatorul principal al Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, Sipos Levente, a spus că participanților li se va oferi un program ‘deosebit de interesant’, în prezența unor regizori importanți de film de lung metraj.

Din cele 751 de filme înscrise pentru cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, juriul de preselecție a decis intrarea în concurs a 47 de pelicule din 17 țări. Din totalul de 47 de filme selectate pentru a intra în competiție, 27 sunt de filme de ficțiune, 12 animații, 4 filme documentare și 4 filme experimentale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.