Micii agricultori, regim special de TVA din ianuarie 2017

0

Micii agricultori care întâmpină dificultăți în aplicarea regimului normal de TVA vor putea opta, din ianuarie 2017, pentru un regim special de TVA, constând într-o cotă forfetară care va fi aplica gradual în următorii trei ani, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, publicat de Ministerul Finanțelor.

Compensația în cotă forfetară va fi de 1% în 2017, 4% în 2018 și 8% în 2019. Practic, agricultorii nu deduc TVA pentru achiziții, dar nici nu colectează TVA pentru vânzări, indiferent de plafonul realizat. În schimb, primesc o compensație în cotă forfetară pentru acoperirea taxei aferente achizițiilor, astfel încât prețul produselor agricole/tariful serviciilor agricole să fie degrevate de taxă, informează Agerpres.

Ministerul Finanțelor precizează, în Nota de fundamentare, că există o directivă europeană care permite statelor membre să aplice un regim forfetar pentru micii agricultori, iar țările pot stabilit chiar o cotă zero, care însă nu poate fi utilizată dacă taxa aferentă intrărilor nu este neglijabilă.
„Pe baza statisticilor macroeconomice pe trei ani anteriori, realizate asupra producătorilor agricoli care vor putea aplica regimul special, și ținând cont de modificările cotei de TVA, a rezultat un procent de compensare în cotă forfetară de 8%. Având în vedere necesitatea încadrării în ținta de deficit bugetar pentru anul 2017, se propune acordarea graduală a compensației în cotă forfetară, pe baza unui procent de compensare de 1% în anul 2017, 4% în 2018 și 8% în anul 2019”, precizează Ministerul Finanțelor.

Potrivit sursei citate, regimul special este opțional, aceștia putând opta pentru a aplica regimul normal de TVA.

Agricultorii care aplică regimul special vor fi înscriși într-un registru special, iar beneficiarii acestora vor avea obligația de a menționa achizițiile efectuate de la agricultori într-o evidență distinctă. Cei care în prezent sunt înregistrați în scopuri de TVA pot renunța în favoarea aplicării regimului special pentru agricultori.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.