Scandal: Bugetul nu poate suporta majorările salariale!
Amendamentele privind majorările salariale, aprobate în Parlament, vor duce la o creștere a masei salariale totale cu 4,85 miliarde lei, iar bugetul nu își permite să o suporte, a declarat duminică, la Digi 24, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.
„Toate aceste creșteri sunt 4,85 miliarde lei în sumă brută, creștere de masa salarială totală, care se adaugă la cele 2,6 miliarde lei (majorări salariale aprobate în acest an în Sănătate și Educație n.r). Bugetul nu își permite să suporte, pentru că suntem deja cu prognoza pe 2017 la marginea acelui 3% deficit bugetar”, a explicat Pîslaru, informează Agerpres.
Acesta a reamintit că în OUG 20/2016 erau prevăzute creșteri pentru personalul din sectorul de sănătate, de circa 15%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la care s-a adăugat circa jumătate de miliard de lei prin deblocarea, în august, a gărzilor și creșterea cuantumului acestora, ceea ce dus la un impact de 1,6 miliarde lei.
La Educație, a fost alocată o creștere de circa 10%, în două tranșe, 5% anul acesta și 5% în 2017.
„Peste aceste creșteri de 15% și 10% și nefiind cerute neapărat în revendicările sindicale ale nimănui, a venit încă o creștere de 15% la Sănătate, plus deblocarea sporurilor, numai pentru Sănătate. Pachetul acesta nou pe Sănătate adaugă încă 2,8 miliarde lei, sumă brută, la masa salarială totală. Pentru Învățământ, unde nici măcar nu existau prea multe lucruri în amendamentele din Parlament, se spune că se dă o creștere medie de 15% peste grilă”, a menționat ministrul Muncii.
El a reamintit că în Codul Fiscal erau prevăzute scăderi de fiscalitate—încă un procent din TVA, eliminarea taxei stâlp—, care iau resurse din buget, pe partea de venituri.
Potrivit acestuia, dacă amendamentele vor fi trecute, viitorul Guvern va fi pus „într-o situație aproape imposibilă, în care va avea de optat fie să respecte 3% ținta de deficit, și asta înseamnă să diminueze cheltuielile de investiții sau să fie pus în situația să își crească veniturile printr-o fiscalitate în creștere, ori să treacă de cei 3% deficit sau, ultimul scenariu, să spună: vai uite ce ne-au lăsat tehnocrații și nu putem plăti”.
Întrebat dacă ar exista bani în situația în care aceste majorări ar fi aprobate, ministrul Muncii a precizat că România este, în prezent, într-un stadiu în care se poate împrumuta de sume mult mai mari, însă problema este că, dacă aceste sume vor fi cheltuite, va fi depășită ținta de deficit stabilită prin angajamente la nivel european, iar investitorii străini „vor fi debusolați”.
Referitor la calculele făcute de PSD, conform cărora impactul ar fi mult mai mic, de 1,8 miliarde lei, Dragoș Pîslaru a explicat că aceștia au luat în calcul „efectele de runda a doua”, pe care însă nu ai voie să le incluzi în proiecția de buget.