Obama l-a felicitat pe Trump pentru victorie

Share:

„Toată lumea este tristă când o tabără pierde alegerile. Dar în ziua de după trebuie să ne aducem aminte că suntem toţi în aceeaşi echipă. Nu suntem în primul rând democraţi sau în primul rând republicani. În primul rând suntem americani. Suntem patrioţi”, a subliniat de la Casa Albă preşedintele în exerciţiu, Barack Obama. El a pus accent pe necesitatea asigurării unei tranziţii line, transmiând în acelaşi timp un mesaj de unitate. „De asta are nevoie această ţară – un simţ al unităţii, al incluziunii, de respect pentru instituţiile noastre, pentru stilul nostru de viaţă, pentru domnia legii, şi respect pentru ceilalţi. Sper că (Donald Trump n.r.) va păstra acest spirit pe toată perioada tranziţiei şi sper că aşa va începe şi preşedinţia lui”.

„Chiar dacă am pierdut, soarele a răsărit şi, deşi ştiu că toată lumea a avut o noapte lungă, aşa am avut şi eu. Am avut ocazia să vorbesc cu preşedintele ales la 3 şi jumătate dimineaţă pentru a-l felicita, şi l-am invitat să vină la Casa Albă mâine, pentru a ne asigura că tranziţia puterii se face cu bine”, a declarat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama.

„Nu este niciun secret că preşedintele ales şi cu mine avem nişte diferenţe semnificative. Dar ţineţi minte, acum 8 ani, eu şi preşedintele Bush aveam nişte diferenţe semnificative. Dar echipa preşedintelui Bush a fost foarte profesionistă şi elegantă în a se asigura că există o tranziţie bună pentru ca noi să putem începe cu bine mandatul. Ce mi-am dat seama repede în această slujbă este că preşedinţia şi vicepreşedinţia sunt mai mari decât oricare dintre noi. Aşa că mi-am instruit echipa să urmeze exemplul  preşedintelui Bush de acum 8 ani şi să se asigure că va fi o tranziţie de succes pentru preşedintele ales”, a adăugat el.

„Tranziţia paşnică a puterii este unul dintre aspectele importante ale democraţiei noastre, iar în următoarele luni vom arăta acest lucru lumii întregi”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

„Am avut ocazia noaptea trecută să vorbesc şi cu secretarul Clinton şi să-i ascult remarcile de mai devreme. Sunt foarte mândru de ea. A dus o viaţă extraordinară în slujba publicului, a fost o Primă Doamnă minunată, un senator foarte bun de New York şi nu puteam avea un secretar de stat mai bun. Sunt mândru de ea şi mulţi americani se uită la ea cu admiraţie. Nominalizarea ei a fost istorică pentru mesajul pe care l-a transmis tuturor fiicelor din America – că pot accede la funcţii înalte în politică şi sper că ştiu că ea şi preşedintele Clinton vor continua să munceacsă pentru oameni din America şi din toată lumea”, a adăugat Barack Obama.

„Toată lumea este tristă când o tabără pierde alegerile. Dar în ziua de după trebuie să ne aducem aminte că suntem toţi în aceeaşi echipă. Nu suntem în primul rând democraţi sau în primul rând republicani. În primul rând suntem americani. Suntem patrioţi. Toţi vrem ce e mai bun pentru această ţară. Când am ascultat remarcile domnului Trump de aseară, pe care le-am auzit şi când am vorbit cu el direct, am fost încurajat de acest lucru. De asta are nevoie această ţară – un simţ al unităţii, al incluziunii, de respect pentru instituţiile noastre, pentru stilul nostru de viaţă, pentru domnia legii, şi respect pentru ceilalţi. Sper că va păstra acest spirit pe toată perioada tranziţiei şi sper că aşa va începe şi preşedinţia lui”.

„Le-am spus celor din echipa mea să ţină fruntea sus, pentru că munca remarcabilă pe care au făcut-o în fiecare zi, uneori fără prea multe beneficii sau fără prea multă atenţie, munca în agenţii, în zone obscure de politici publice, pentru a face guvernul  mai bun, pentru a-l face mai responsabil şi mai eficient, şi pentru a fi mai aproape de oameni şi de a ajuta mai mult – această muncă remarcabilă îl lasă pe următorul preşedinte cu o ţară mai puternică şi mai bună decât era acum 8 ani. Indiferent dacă pierzi sau câştigi în aceste alegeri, întotdeauna asta a fost misiunea noastră, asta a fost din prima zi. Şi toţi cei din echipa mea trebuie să fie extraordinar de mândri de tot ceea ce au făcut. Şi aşa ar trebui să fie toţi americanii pe care i-am întâlnit în toată ţara”, a mai subliniat Obama.

Barack Obama l-a sunat pe preşedintele ales Donald Trump ca să-l felicite pentru victoria în alegeri şi l-a invitat la Casa Albă joi, pentru a discuta despre „tranziția lină a puterii”, potrivit unui comunicat anterior al administraţiei. Obama a vorbit de asemenea cu Hillary Clinton şi „şi-a exprimat admirația pentru campania puternică purtată în întreaga țară”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.