Alarmant: 30% din spitale se vor prăbuși la primul cutremur

0

Românii care au ghinionul să ajungă în spitalele din România nu riscă doar să plece de acolo cu afecţiuni noi, din cauza deja mult discutatelor infecţii nosocomiale, dar mai trebuie să se şi roage să nu îi prindă pe acolo vreun cutremur. Asta pentru că aproape o treime dintre unităţile spitaliceşti de la noi din ţară funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II, potrivit ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Aproape 30% din spitalele din România funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Totodată, acesta a reiterat ideea că 80% din spitalele de la noi ar trebui să fie închise, dacă regulile ar fi aplicate, ipoteză pe are a lansat-o încă de la începutul mandatului său.

„A fost o declaraţie care i-a şocat pe mulţi. Cred, însă, că trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Coafând realitatea nu facem un serviciu nimănui, nici medicilor, nici decidenţilor şi, cu siguranţă, nici pacienţilor”, a susţinut ministrul Vlad Voiculescu, în cadrul unei dezbateri.

Vlad Voiculescu a mai afirmat că 30% din spitalele naţionale din România funcţionează în clădiri cu risc seismic I sau II.

„Nu avem bani în România pentru a clădi toate spitalele de care această ţară are nevoie. Avem un studiu pe care îl vom prezenta săptămâna viitoare, cel mai probabil, un studiu al stării infrastructurii naţionale de sănătate. Circa 30% din spitalele naţionale din România funcţionează în clădiri cu risc seismic unu sau doi. Deci, avem nevoie de investiţii masive în infrastructura de sănătate în România, iar, în opinia noastră, fondurile pot veni foarte bine şi de la sectorul privat, iar eficienţa pe care o poate aduce sectorul privat este esenţială”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Lucrurile esenţiale pentru investiţii sunt reprezentate de maparea serviciilor de sănătate din România şi pregătirea proiectului, a mai declarat ministrul, pregătirea proiectului implicând stabilirea locului unde vor fi făcute proiectele şi realizarea studiilor de fezabilitate.

„Aceste lucruri le facem pentru cele trei spitale regionale pe care le avem înscrise în acordul de parteneriat cu Uniunea Europeană. Avem selectate două terenuri la Cluj şi la Craiova, pe care le-am primit de la Ministerul Apărării Naţionale. De asemenea, un al treilea, la Iaşi, va fi stabilit foarte curând, strict pe criterii tehnice”, a explicat Vlad Voiculescu.

În legătură cu parteneriatul public-privat, Voiculescu a precizat că spitalele nu vor fi privatizate, ci vor beneficia de tehnica din domeniul privat.

„Privatul nu intră în actul medical, actul medical rămâne în responsabilitatea statului, însă, ceea ce face partenerul privat este să pună la dispoziţie, să finanţeze, să construiască şi apoi să pună la dispoziţia statului clădirea spitalului şi echipamentul şi să se asigure că partea tehnică a spitalui funcţionează aşa cum trebuie”, a explicat ministrul Sănătaţii.

Referitor la legea vaccinării, ministrul a susţinut că această este „aproape finalizată”. „Legea vaccinării e aproape finalizată. O vom pune în transparenţă foarte curând”, a adăugat Vlad Voiculescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.