Epistola lui Dragnea către Iohannis

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, i-a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis în care îşi exprimă regretul că nu a fost invitat, în calitate de iniţiator al legii, la dezbaterea care va avea loc joi după-amiază pe tema eliminării taxei radio-tv. 

Dragnea îi solicită preşedintelui să prezinte şi argumentele sale privind alternativele de finanţare a celor două posturi publice, astfel încât buna lor funcţionare şi independenţa editorială să nu fie afectate, potrivit News.ro.

”Stimate Domnule Preşedinte, vă scriu în calitate de iniţiator al legii prin care se elimină taxele pentru posturile publice de radio şi televiziune. Regret faptul că Preşedinţia nu a considerat necesar să îl invite pe iniţiatorul legii la dezbaterea pe care o organizează. În interesul unei dezbateri echilibrate vă solicit să prezentaţi astăzi şi următoarele argumente care explică raţiunile pentru care am propus această măsură, precum şi alternativele de finanţare a celor două posturi publice, astfel încât buna lor funcţionare şi independenţa editorială să nu fie afectate”, îi scrie Liviu Dragnea preşedintelui Iohannis.

Preşedintele PSD precizează că eliminarea celor două taxe nu presupune în niciun caz că cele două posturi vor dispune de mai puţine fonduri, el susţinând că, dimpotrivă, propunerea PSD le poate asigura o finanţare mai consistentă şi mai predictibilă.

Astfel, în locul celor două taxe, care până acum erau plătite în mod direct de cetăţeni, atât televiziunea publică, dar şi radioul public vor primi anual, de la bugetul de stat, o sumă fixă pentru fiecare cetăţean al României. Aceste sume fixe vor fi aprobate în fiecare an, de către Parlament, prin Legea Bugetului de Stat, fără a mai implica alte negocieri ulterioare cu factorii de decizie de la nivel guvernamental. Prin urmare, cele două posturi publice vor căpăta mai multă independenţă faţă de decidenţii politici, comparativ cu situaţia din prezent, în care Radioul şi Televiziunea publice depind în mare măsură de negocierile purtate cu reprezentanţii executivului pentru completarea sumelor insuficiente încasate din taxele radio-TV, susţine Dragnea.

El menţionează că, de exemplu, pentru anul 2017, propunerea PSD este ca pentru postul public de televiziune să fie alocată o sumă de 34 de lei pentru fiecare cetăţean român, de unde rezultă un buget anual de aproximativ 680 milioane lei, respectiv 151 milioane euro (20 milioane cetăţeni x 34 lei). El arată că, spre comparaţie, conform Raportului de activitate publicat de Societatea Română de Televiziune (SRTV) pentru anul 2015, această societate a încasat din taxa TV o sumă totală de 334,5 milioane lei, respectiv 74 milioane euro, adică jumătate din nivelul propus de PSD.

În mod similar, pentru Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) ar urma ca pentru anul 2017 să se aloce prin Legea Bugetului de Stat o sumă de 21 lei pentru fiecare cetăţean român, ceea ce ar reprezenta un total de 420 milioane lei, respectiv 93 milioane euro (20 milioane cetăţeni x 21 lei). Adică mai bine decât dublul sumei colectate din taxa radio în 2015 de către SRR, care a raportat venituri din această sursă în cuantum total de 206,7 milioane lei, respectiv 46 milioane euro, arată liderul PSD.

Liviu Dragnea susţine că s-a înţeles greşit că în modelul actual posturile publice de radio şi televiziune ar fi independente pentru că, încasând taxe direct de la cetăţeni, nu ar depinde de decidenţii politici pentru alocarea unor fonduri de la bugetul de stat.

”În realitate, taxele radio-TV nu asigură decât o parte din cheltuielile acestor două instituţii. De pildă, în cazul Societăţii Române de Televiziune, veniturile din taxa TV nu asigură decât 70% din cheltuieli, fiind mereu necesară intervenţia Guvernului pentru a transfera sume de la Bugetul de Stat. Iar aceste suplimentări de fonduri din Buget nu se fac pe baza unei reguli obiective, ci prin negocieri arbitrare între cele două părţi, care pun cele două instituţii media într-un raport de dependenţă faţă de decidenţii din Executiv”, afirmă Dragnea.

El spune că, în propunerea PSD, procedura de alocare a fondurilor pentru cele două societăţi va fi stabilită prin lege, ”ceea ce înseamnă că fondurile necesare pentru buna lor funcţionare vor fi suficiente şi predictibile, indiferent de conjucturile politice şi fără a mai depinde de negocieri arbitrare cum s-a întâmplat până în prezent pentru obţinerea alocărilor suplimentare de la bugetul de stat în vederea completării veniturilor insuficiente din taxele radio-TV”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.