Legea cinematografiei, modificată în trei săptămâni
Ministrul Culturii, Corina Șuteu, afirmă că ordonanța de urgență privind completarea și modificarea Legii cinematografiei, lansată din vară în dezbatere publică, ar putea fi adoptată în următoarele trei săptămâni.
„Aștept ca în următoarele trei săptămâni să vedem această ordonanță. Am dezbătut-o extrem de amplu, am corectat-o, reconsultat-o și cu alte ministere și cu cei din domeniu și cu grupuri informale și cu grupuri formale. Nu este un act normativ care a fost simplu de consultat. Am consultat-o cu uniunile, cu artiștii. A întâmpinat enorm de multe momente de dezbatere, unele dintre ele foarte tensionate”, a declarat joi, pentru Agerpres, ministrul Culturii.
Potrivit Corinei Șuteu, noutățile pe care le aduce actul normativ vizează prevederi legate de Fondul cinematografic, de încurajarea artiștilor tineri, ca și modificări ce au în vedere Arhiva Cinematografică și exploatarea prin intermediul sălilor, a clarificării statutului acestora și a obligativității ca ele să distribuie film ca destinație culturală.
Transformarea creditului de producție în subvenție este o măsură imperativ necesară pentru susținerea pe termen lung a cinematografiei naționale, consideră ministrul, susținând că finanțarea, timp de 10 ani, prin credit rambursabil a filmelor românești s-a dovedit un model complicat, generator de blocaje (specifice ajutoarelor de stat) și care nu își îndeplinește, în realitate, scopul, acela al returnării creditului.
„Efectele colaterale, neintenționate de către autorii legii, legate de datorarea ulterioară de alte taxe, riscă să blocheze activitatea celor mai importante case de producție și chiar să ducă la dispariția lor, astfel încât această schimbare va produce, în fine, reglarea unei îngrijorări sistemice pe care o au la ora aceasta producătorii, care prin noțiunea de credit trebuie să ramburseze, de la un moment dat încolo, statului ajutorul care le-a fost acordat pentru realizarea unui film. Acest ajutor însă este marcat de un TVA, care, în cazul acelor producători ce au fost extrem de activi și deja au multe filme, se ridică la sume extrem de importante”, a explicat Șuteu.
O altă modificare considerată de ministrul Culturii foarte importantă este aceea că „ajutorul ce provine din Fondul cinematografic este acordat nu doar la limita de 50%, ci la o limită care poate să varieze între 80% până la sută la sută pentru un film, ceea ce deschide posibilitatea unor subvenții care sunt, într-un fel, protecționiste, dar dau posibilitatea de a produce filme și de a avea acoperite cheltuielile din fondul cinematografic”.