Șoferi, menajere și croitorese se văd parlamentari

Profesor, inginer, jurist, economist, medic – acestea sunt meseriile pe care le practică marea parte a candidaților la alegerile din 11 decembrie care s-au înscris în cursa electorală pentru a-i reprezenta pe bucureșteni în viitorul Parlament, arată Agerpres într-o sinteză. Dar pe liste găsim şi şoferi, menajere sau croitorese.

Sunt și candidați avocați, arhitecți, jurnaliști, sociologi, psihologi, teologi, licențiați în științe politice și administrative, dar și cu ocupația de șofer, menajeră, croitoreasă, actor sau artist liric. Pe listele cu candidaturi înscrise la Biroul Electoral al Municipiului București se află atât pensionari, cât și studenți, iar unii dintre candidați sunt actuali deputați sau senatori.

Listele PNL sunt deschise de un profesor cu ocupația de consultant politic — Adriana Săftoiu și de medicul neurochirurg Leon Dănăilă. Candidații liberali sunt majoritatea economiști, juriști, ingineri, medici, avocați, profesori, dar mai sunt și sociologi, analiști politici, precum și studenți.

La ALDE, primii pe liste la Camera Deputaților și Senat sunt un inginer actualmente deputat — Daniel Constantin și tot un inginer și președinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Profesia de inginer predomină la candidații ALDE, dar mulți dintre aceștia sunt economiști, juriști, avocați, profesori, medici, iar un candidat este teolog.

UDMR are la Camera Deputaților un inginer în fruntea listei — Birtalan Jozsef, care este și președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, iar la Senat, un jurist cu ocupația de administrator — Budai Richard-Tiberius. Din partea UDMR mai candidează un arheolog, un team leader, un operator calculator, un manager sportiv, un șofer, un inginer chimist cu ocupația de chelner. Un candidat este de profesie coregraf și are ocupația de instructor auto, altul este lăcătuș-mecanic cu ocupația de tipograf-instalator, o candidată este dactilografă și are ocupația de menajeră, iar o altă candidată este casnică și pensionară.

Din partea PSD candidează mai mulți actuali parlamentari. Inginerul Gabriel Petrea, director general adjunct, deschide lista la Camera Deputaților; la Senat, profesorul universitar Ecaterina Andronescu este prima pe listă. Între candidații social-democrați — care au profesii diferite, de la medici, juriști la economiști, ingineri, profesori — se află un secretar de stat, dar și un artist liric.

Candidații PMP pe primele locuri la Cameră sunt inginerul Valeriu Steriu și istoricul Eugen Tomac, în prezent deputați, iar la Senat pe primul loc se află fostul șef al statului Traian Băsescu, de profesie ofițer de marină, președinte al acestui partid. Ceilalți candidați sunt ingineri, avocați, juriști, economiști, profesori, studenți, precum și un jurnalist.

La Partidul Ecologist Român (PER) deschid listele doi actuali senatori, economistul Cristian Bodea și, respectiv, biologul Dumitru Pelican. În rest, PER mai are doar un candidat la Camera Deputaților și unul la Senat.

Din partea PRM, la Camera Deputaților, jurnalista Lidia Vadim-Tudor se află pe primul loc pe liste, iar la Senat profesorul de matematică Adrian Popescu. La PRM candidează, printre alții, un pastor, un căpitan de cursă lungă pensionar, doi șoferi, o casieră la tonetă RATB, o ingineră fără ocupație, un agent de pază.

Partidul Socialist Român (PSR) a înscris câte 6 candidați pentru Camera Deputaților și Senat, iar listele sunt deschise de medicul neurochirurg Constantin-Titian Filip și, respectiv, Petrică Dima, ofițer MAI și administrator de firmă.

De la Uniunea Salvați România (USR) candidează la Camera Deputaților matematicianul și cercetătorul Nicușor Dan, cap de listă, urmat de Cristian Ghinea, licențiat în științe politice. La Senat, filologul Vlad Alexandrescu, profesor universitar, se află pe primul loc.

Alianța Noastră România (ANR) are în fruntea listelor un economist profesor universitar — Mircea Coșea și, respectiv, un profesor și cercetător științific — Marian Munteanu. Între ceilalți candidați ai ANR se află informaticieni, un actor, șoferi, un psiholog, dar și o croitoreasă și un tehnician la Metrorex.

Din partea Partidului România Unită (PRU) pe primele locuri pe liste sunt Bogdan Diaconu — jurist și deputat și Lucian Bolcaș — avocat și senator. Printre candidații PRU se mai află un student, un taximetrist cu profesia de tehnician chimist, un electrician, un operator casier.

De la organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale au depus candidaturi ingineri, economiști, avocați, juriști, profesori, medici, jurnaliști, dar și persoane cu profesii precum teolog, matematician. Unii dintre candidații care deschid listele sunt actualmente deputați.

Din partea FDGR candidează un subsecretar de stat, Uniunea Polonezilor din România are un candidat agent poștal, iar Uniunea Culturală a Rutenilor din România a propus printre candidați un muncitor strungar și un asistent maternal.

În ceea ce privește candidații independenți la Camera Deputaților, doi sunt avocați, și anume Elena Udrea, care în prezent este și deputat, și George-Alexandru Manciu. Teodor Paleologu este profesor, iar Remus Cernea se prezintă ca filosof de profesie cu ocupația de activist civic și deputat. Ion-Gabriel Lință este inginer și administratorul unei societăți comerciale, în timp ce Vișinel-Costel Bălan este jurist și președintele „Asociației Desenăm Viitorul Tău”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.