Atentate dejucate la Sankt Petersburg și Moscova

Share:

Serviciul Federal de Securitate rus  a arestat, sâmbătă, zece persoane provenite din Asia Centrală, care aveau legături cu gruparea jihadistă Stat Islamic și pregăteau atacuri cu explozivi și arme de foc la Moscova și Sankt Petersburg.

Un grup de jihadiști arestați de serviciile de securitate ruse planificau atacuri simultane similare cu cele de la Paris în mai multe locuri publice din Moscova și Sankt-Petersburg, relatează duminică mass-media ruse, citând surse oficiale, relatează Agerpres.

Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB) a anunțat sâmbătă că a arestat zece cetățeni originari din Asia Centrală, având legătură cu gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care ar fi planificat „o serie de acte de terorism și de sabotaj la Moscova și Sankt Petersburg”.

Potrivit site-ul de știri din St. Petersburg Fontanka.ru, cele șapte persoane arestate în acest oraș sunt suspectate de planificarea unor atacuri împotriva a două centre comerciale importante.

La rândul său, oficiosul Rossiiskaia Gazeta a indicat sâmbătă, citând surse din serviciile secrete, că persoanele arestate „planificau atacuri teroriste similare cu scenariul de la Paris”, unde atentatele revendicate de Statul Islamic s-au soldat cu 130 de morți acum un an, în apropierea unui stadion și pe terasele unor cafenele și restaurante, precum și într-o sală de concerte.

„Mai multe dispozitive explozive urmau să fie detonate simultan în locuri foarte aglomerate. În același timp, în mai multe cartiere ale orașului, unii teroriști (…) urmau să deschidă focul din arme automate asupra mulțimii”, afirmă ziarul.

Rossiiskaia Gazeta susține că cei arestați formau „un grup terorist profesionist”.

În timpul arestării suspecților, au fost confiscate patru bombe artizanale, arme de foc, detonatoare, muniții și echipamente de comunicație, potrivit FSB.

Operațiunea a fost efectuată în comun cu forțele de securitate din Tadjikistan și Kârgâzstan, două foste republici sovietice cu populație majoritar musulmană din Asia Centrală, potrivit FSB, care susține că persoanele arestate au recunoscut că au avut contacte cu lideri ai Statului Islamic din Orientul Mijlociu.

Conform autorităților din Tadjikistan și Kârgâzstan, o mie de tadjici și circa 500 de kârgâzi luptă în rândurile Statului Islamic în Siria și Irak.

Ministerul de Interne din Tadjikistan a indicat că a aflat de pregătirea atacurilor de la un complice local al grupului și a avertizat autoritățile ruse.

FSB a publicat imagini cu un suspect încătușat, care pare a fi un adolescent și afirmă că este cetățean tadjik. El mai spune că a vrut să comită „un atac terorist” la Moscova și că fratele său luptă printre jihadiștii din Siria.

Potrivit site-ului Fontanka.ru, persoanele arestate în St. Petersburg „urmează orbește ideologia Statului Islamic”, iar una dintre ele susține că ar fi luptat în Siria.

Anunțul arestării grupului de presupuși jihadiști intervine în timp ce Rusia desfășoară de puțin peste un an o campanie de bombardamente aeriene în Siria, în sprijinul forțelor președintelui Bashar al-Assad, asigurând că nu îi vizează decât pe jihadiști, în special gruparea Statul Islamic.

Zece presupuși teroriști au fost arestați cu ajutorul Tadjikistanului și Kârgâztanului. Valea Ferghana, un teritoriu fertil și dens populat care acoperă aceste două foste republici sovietice plus Uzbekistanul, este considerată nucleul unde sunt grupați militanții islamiști din Asia Centrală, transmite Agerpres.

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a avertizat săptămâna aceasta asupra riscurilor unor atacuri teroriste ce ar putea fi comise de cetățeni ruși care au revenit în țară după ce au luptat în Siria alături de rebelii care încearcă să-l înlăture de la putere pe președintele Bashar al-Assad. Șeful guvernului de la Moscova a menționat că mii de ruși au plecat în Siria pentru a intra rândurile grupărilor rebele, unele dintre acestea fiind grupări islamiste radicale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.