Sfaturile lui Obama către Donald Trump

Share:

Statele Unite trebuie să reziste tentației izolaționismului și să acționeze cu aliații lor pentru a apăra valorile comune, a afirmat, sâmbătă, președintele american, Barack Obama, într-un interviu acordat cotidianului grec Kathimerini înaintea ultimului său voiaj în Europa.

„Cea mai bună șansă a noastră de progres este să rezistăm tentației de a ne replia pe noi înșine și, din contră, să relansăm valorile noastre comune și să acționăm împreună pentru a ne asigura că instituțiile noastre politice și economice aduc securitatea și prosperitatea pe care toți le merită”, a declarat Barack Obama pentru jurnalul grec, potrivit Agerpres.

Barack Obama, care începe marți un turneu în Grecia și Germania înaintea unei vizite în Peru, a adresat în acest interviu mai multe mesaje succesorului său ales, Donald Trump, ale cărui luări de poziție izolaționiste au stârnit numeroase temeri.

„Integrarea europeană este una din cele mai mari realizări politice și economice a timpurilor moderne care aduce profit membrilor UE, Statelor Unite și lumii întregi”, a afirmat președintele american.

„Europa este cel mai important partener economic al nostru”, a subliniat el, adăugând că interesele economice ale Statelor Unite sunt legate de o „Europă stabilă” și prosperă.

În cursul campaniei sale, candidatul republican a părut să pună sub semnul întrebării continuarea fără condiții a angajamentului american în cadrul NATO, precum și acordurile internaționale referitoare la schimbările climatice sau la programul nuclear al Iranului, și să ia partea Rusiei în subiecte cheie ale politicii internaționale.

„Prosperitatea și creșterea sunt favorizate de un mediu transparent, previzibil și stabil în care statul de drept apără drepturile individuale și aduce întreprinzătorilor locali încrederea de care au nevoie pentru a se dezvolta, iar companiilor internaționale securitatea de care au nevoie pentru a investi”, a mai afirmat președintele american.

În legătură cu războiul din Siria, Barack Obama a subliniat că Statele Unite trebuie să rămână fidele „valorilor și respectării demnității umane”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.