Pacienții cronici îl critică dur pe ministrul Sănătății

0

Pacienții cu afecțiuni cronice sunt nemulțumiți de noul ordin de ministru care reglementează componența, organizarea și activitatea comisiilor de specialitate ce întocmesc protocoalele terapeutice pentru toate patologiile și au rol consultativ.

Ei susțin că ordinul vine în contradicție cu Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer, Cezar Irimia, a declarat vineri, într-o dezbatere, că actuala formă elimină reprezentanții pacienților din aceste comisii în care până acum aveau rol de observatori.

El a reamintit că de-a lungul timpului au existat o serie de incompatibilități și conflicte de interese în rândul comisiilor de specialitate, ce au determinat demisiile membrilor, îngreunând activitatea acestora.

„Acest ordin îndepărtează specialiștii de a face parte din comisii deoarece acele sublinieri de incompatibilitate și conflict de interese i-a determinat să își dea din nou demisia din comisii. Acest lucru ar trebui făcut cum se întâmplă la nivel european ori societățile de profil să răspundă de aceste protocoale cu avizul Colegiului Medicilor, al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale ori acest ordin să fie discutat din nou cu specialiștii pentru a fi modificat și pentru a nu-i mai fi eliminat din start”, a spus Irimia.

O altă propunere se referă la planificarea unor întâlniri ale comisiilor de specialitate cu reprezentanții pacienților, cel puțin o dată pe an, stabilirea unor termene clare de elaborare a protocoalelor terapeutice, precum și realizarea unor metodologii în vederea stabilirii numărului de pacienți eligibili pentru un tip de tratament.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.