Clinton a obținut un milion de voturi mai mult decât Trump

0

O senatoare democrată americană a depus marţi un proiect de lege în vederea desfiinţării Colegiului Electoral prevăzut de Constituţie, argumentând că Donald Trump a fost ales preşedinte în pofida faptului că a obţinut mai puţine voturi decât Hillary Clinton, relatează AFP. Diferenţa de voturi populare dintre cei doi este un milion în favoarea ui Hillary Clinton, însă Donald Trump a obţinut voturile marilor electori, cele care contează.

„Acesta este singurul mandat din ţară în care poţi obţine mai multe voturi şi pierde, cu toate acestea, preşedinţia”, a declarat Barbara Boxer, o senatoare din California, potrivit News.ro.

 „Colegiul Electoral este un sistem depăşit şi antidemocratic care nu ne reflectă societatea modernă. El trebuie să fie schimbat imediat. Toţi americanii trebuie să aibă garanţia că voturile lor contează”, a subliniat ea.

De fapt, americanii au ales pe 8 noiembrie, stat cu stat, 538 de mari electori.

În 48 dintre cele 50 de state americane, este suficient ca un candidat să obţină cu un singur vot mai mult decât adversarul său pentru a primi toţi marii electori aflaţi în joc în statul respectiv, ceea ce distruge proporţionalitatea rezultatelor.

Prin acest joc de puzzle, Donald Trump a obţinut cel puţin 290 de mari electori, în timp ce Hillary Clinton a obţinut 232.

Însă democrata a obţinut, în total, cu aproape un milion de sufragii mai mult decât republicanul, deoarece, spre exemplu, în California, scorul mare de la urne – 61% din voturile exprimate – nu i-au adus niciun alt mare elector în plus decât dacă ar fi obţinut 51% din voturi.

Hillary Clinton a obţinut 61,8 milioane de voturi, în vreme ce Donald Trump a obţinut 60,8 milioane.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.