Dorel Vișan, la Festivalul de Film Românesc în China

Artiștii și arta îi fac pe oameni să se apropie de sufletul lor și să se cunoască, le-a spus maestrul Dorel Vișan spectatorilor prezenți la gala primei ediții a Festivalului de Film Românesc în China, deschisă joi la International Cineplex din Shanghai, în prezența a circa 100 de spectatori și a unor oficiali chinezi și români.

Actorul a povestit o întâmplare din viața sopranei Adelina Patti, care, intrată într-o bancă pentru a ridica o sumă de bani din cont, în absența actului de identitate a trebuit să se legitimeze cu propria-i artă.

„Și atunci, Adelina Patti a început să cânte acolo în bancă, în fața oamenilor. Și a cântat atât de superb încât toată lumea a recunoscut-o și conducerea băncii a aprobat să i se dea banii numai pe semnătură. Asta nu însemnează că toți artiștii pot să scoată bani din bănci, dar înseamnă că pot să îi facă pe oameni să se apropie de sufletul lor”, a afirmat Dorel Vișan, în aplauzele publicului.

Directorul Centrului Național al Cinematografiei din România, Anca Mitran, și-a exprimat speranța ca festivalul să constituie începutul unor colaborări între cinematografiile naționale din China și România și să continue în fiecare an, prin prelungirea protocolului semnat, în 2014, de CNC și Administrația de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China.

La rândul său, Wang Wei, director adjunct al Administrației Municipale pentru Cultură, Radio, Film și Televiziune, s-a declarat convins că „publicul chinez poate cunoaște mai bine România, cultura română și tradițiile românești” prin intermediul filmelor prezentate în cadrul festivalului.

„Abia aștept să pot vedea tot mai multe filme românești și sper ca tot mai multe pelicule chinezești și filme produse la Shanghai să poată fi proiectate și în România”, a mai spus oficialul chinez.

La eveniment, care s-a încheiat cu proiecția producției lui Șerban Marinescu — „Doar cu buletinul la Paris”, au fost prezenți, alături de consulul general interimar al României la Shanghai, Ioan Crișan, Feng Yue — directorul adjunct al companiei pentru Promovarea Internațională a Filmului Chinezesc, secretarul general adjunct al Institutului Cultural Român, Cristina Liberis, și directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu.

Prima ediție a Festivalului de Film Românesc în China include proiecția filmelor „Sieranevada” — regia Cristi Puiu, „Dincolo de calea ferată” — regia Cătălin Mitulescu, „Kyra Kyralina” — regia Dan Pița, „Doar cu buletinul la Paris” — regia Șerban Marinescu și „Carmen” — regia Doru Nițescu, precum și a documentarului „Descoperă România cu Peter Hurley„, realizat de Agenția Națională de Presă AGERPRES.

După ce au fost proiectate la Beijing în perioada 14 — 16 noiembrie, filmele selectate de partenerii chinezi vor putea fi vizionate la Shanghai, între 17 și 19 noiembrie, și în Xi’an în perioada 20 — 24 noiembrie.

Festivalul este organizat în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei, Casa Româno-Chineză, Cinemagix, ICR Beijing, Ambasada României la Beijing și Consulatul României la Shanghai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.