Ungaria ar renunța la ora de iarnă

Ungaria preconizează sa renunțe la ora de iarnă, pentru a întârzia căderea întunericului, deosebit de precoce în această țară din estul Europei.

O propunere legislativă de renunţare la ora de iarnă a fost adoptată de unanimitate într-o comisie parlamentară maghiară și va fi supusă curând votului deputațilorde la Budapesta.

Situată la extremitatea orientală a principalei zone orare europene, în estul Ungariei soarele apune la ora 15:40 (14:40 GMT) în plină iarnă, cu 75 de minute mai devreme decât la Paris, aflat la o latitudine comparabilă.

Creșterea numărului orelor de lumină după-amiaza ar avea un impact pozitiv asupra sănătății umane, atât din punct de vedere mental cât și fizic, potrivit promotorilor acestei legi. Legea ar reduce numărul accidentelor de trafic și ar facilita lucrările agricole.

O majoritate de 80 la sută dintre unguri a fost de acord cu menținerea orei de vară pe tot parcursul anului, potrivit unui sondaj recent. Propunerea de lege, prezentată de partidul de extremă dreapta Jobbik, a fost aprobată de toate partidele reprezentate în comisie și este susceptibilă să intre în vigoare anul viitor, notează ziarul Magyar Nemzet.

La începutul lunii septembrie, Turcia a decis să mențină în vigoare ora de vară pe întreg parcursul anului, pentru a le permite cetățenilor „să profite mai mult timp de lumina zilei”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.