Phenianul vrea normalizarea relațiilor cu SUA

Share:

Coreea de Nord și-ar putea normaliza relațiile cu Statele Unite, dacă viitorul președinte Donald Trump retrage trupele americane din Coreea de Sud și asigură încheierea unui tratat care să încheie oficial războiul din peninsula coreeană, a declarat joi un diplomat nord-coreean la sediul din Geneva al ONU.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, ambasadorul So Se Pyong a precizat că țara sa își va continua politica de „dezvoltare simultană” a programului nuclear și a economiei.

Oficialități nord-coreene au început „discuții neoficiale și informale” cu oameni de știință și foști demnitari americani, la Geneva. Ambasadorul So a precizat că delegația țării sale, formată din patru persoane, este condusă de Choe Son Hui, negociatorul pentru programul nuclear.

SUA și Coreea de Nord nu au mai dialogat oficial de la preluarea puterii de către liderul nord-coreean Kim Jong Un, în 2011, reamintește Reuters. Întrebat dacă reluarea relațiilor directe este posibilă după alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, ambasadorul a răspuns că decizia îi aparține „Liderului Suprem”.

În Coreea de Sud sunt staționați în prezent circa 28.500 de militari americani. Sudul și Nordul sunt încă oficial în război, conflictul armat din 1950-1953 fiind încheiat doar printr-un armistițiu.

În ceea ce privește posibilitatea sesizării Tribunalului Penal Internațional în legătură cu acuzațiile de încălcări ale drepturilor omului în Coreea de Nord, ambasadorul nord-coreean a susținut că ONU nu poate face acest pas. „Ei știu că nu se poate face asta fără aprobarea unanimă a Consiliului de Securitate. Ei știu și că unele țări își vor exercita dreptul de veto. Nu doar China, ci și Rusia”, a afirmat el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.