Voiculescu nu crede în acreditarea legală a Spitalului „Sf.Maria”

0

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a spus că, în contextul neregulilor privind acreditarea activităţii de transplant de către Agenţia Naţională de Transplant (ANT), există în continuare suspiciuni că Spitalul „Sfânta Maria” a primit acreditarea pentru că a îndeplinit toate condiţiile.

Vlad Voiculescu a declarat că îşi reafirmă îndoielile că Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost acreditat în mod judicios.

„Şi asta pentru că am menţionat deja câteva aspecte ale modului în care s-a făcut acreditarea, asta pentru că din toate discuţiile cu experţii pe care le-am avut până acum, pare că Spitalul «Sfânta Maria» este în imposibilitate de a urmări pacienţii transplantaţi, neavând un compartiment de pneumologie şi neavând experţi specializaţi în urmărirea posttransplant a pacienţilor. Spitalul «Sfânta Maria» nu are un laborator care să poată analiza probele pacienţilor cu transplant pulmonar 24 de ore din 24 , aşa cum cere Ordinul 860”, a spus ministrul Vlad Voiculescu, potrivit news.ro.

El a precizat că Agenţia Naţională de Transplant a anunţat Ministerul Sănătăţii, printr-o adresă, că vrea să realizeze un raport în legătură cu transplantul pulmonar de la Spitalul „Sfânta Maria”, „asta după ce a fost dată acreditarea”.

Ministrul a mai spus că are dubii serioase că la Spitalul „Sfânta Maria” se poate face în prezent transplant pulmonar, pornind şi de la faptul că în unitatea sanitară, unde s-a făcut transplant de ficat, din luna mai nu a mai fost făcută nicio astfel de intervenţie.

„Şi aceasta pentru că una dintre persoanele-cheie a părăsit spitalul. Prin urmare, avem dubii serioase legate de faptul că această intervenţie deosebit de complexă poate fi realizată bazându-ne pe un medic care ar putea să vină din Germania pentru realizarea acestei intervenţii şi care nu are acum un contract de muncă pentru opt ore pe zi cu Spitalul «Sfânta Maria»”, a precizat Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că a solicitat acceptul Primăriei Capitalei de a permite Corpului de control să verifice funcţionarea Spitalului „Sfânta Maria”, respectiv modul în care a fost acreditat şi cum s-au făcut achiziţiile.

„Dacă doamna primar nu are nimic de ascuns, o invit să facă un act de transparenţă – pe care în câteva săptămâni toate spitalele vor fi obligate să îl facă -, şi anume să publice lista contractelor încheiate de Spitalul «Sfânta Maria» cu firmele care au furnizat echipamente, în decursul anului 2015 în special”, a adăugat ministrul.

Vlad Voiculescu a precizat că Spitalul „Sfânta Maria” a beneficiat de finanţări semnificative atât anul trecut, de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi în acest an, când a avut alocată o sumă considerabilă, „din care nu a fost cheltuit însă niciun ban”.

Ministrul Sănătăţii declara, săptămâna trecută, că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic „Sfânta Maria” a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică, iar atacurile din partea unei părţi a eşichierului politic sunt un indiciu al acestui tip de presiune.

„Este adevărat că ANT a acreditat Spitalul «Sfânta Maria» în luna martie 2016 prin decizia numărul 4, ca urmare a unui raport de evaluare din februarie 2016. Reprezentantul ANT care a realizat întreaga documentaţie pentru acreditarea acestui centru de transplant pentru plămâni a fost un asistent medical de la Timişoara”, a spus atunci ministrul Sănătăţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.