România cumpără patru corvete multirol. La suprapreț!

Share:

Armata Română se modernizează cu patru corvete, însă nu renunţă la reţeta clasică: fără licitaţie şi la suprapreţ. Ministerul Apărării vrea să cheltuiască 1,6 miliarde de euro pentru 4 corvete. Navele vor fi construite la Galaţi, însă banii merg la proprietarul olandez al şantierului, grupul Damen.

Romania vrea sa cumpere patru corvete multirol de ultima generatie direct de la producatorul olandez Damen ce ar urma sa le construiasca la santierul naval pe care il detine la Galati. Programul ar urma sa se deruleze pe o perioada de sapte ani, insa, in Hotararea de Guvern pusa in dezbatere publica, valoarea contractului era prezentata defalcat doar pe patru ani – un total estimat la 800  mil. euro. In realitate, pe cei sapte ani ai programului costul estimat este de 1,6 miliarde de dolari, o suma dubla. MApN a explicat pentru HotNews.ro ca intreaga valoare este una estimata si include si achizitia munitiilor, suportul logistic initial, instruirea echipajelor, dar si o colaborare a santierului Damen in modernizarea altor nave ale Fortelor Navale.

Pentru acest proiect singura valoare facuta publica initial a fost cea din Nota de Fundamentare a proiectului de HG, document in care costul programului era defalcat doar pe primii patru ani, intre 2017 si 2020. Costul defalcat insuma 3,6 miliarde de lei (circa 800 de milioane de euro). Programul insa are o durata de implementare de sapte ani, cu prima corveta livrata in primii 2,5 ani de la semnarea acordului.

Surse apropiate situatiei au precizat, insa, pentru HotNews.ro ca intreaga valoare estimata a proiectului pe cei sapte ani ar fi de fapt dubla si ca, la solicitarea Ministerului de Finante, proiectul Hotararii de Guvern ce va ajunge la aprobare pe masa Executivului va contine defalcarea sumei pe toata durata programului.

Ministerul Apararii Nationale a confirmat ca valoarea intregului program pe cei sapte ani este de 1,6 miiarde de euro, cu tot cu TVA, dar a explicat ca suma estimata contine mai multe elemente, printre care si inzestrarea cu armament ale noilor nave.

„Valoarea estimata a programului, pentru un numar de 4 corvete multirol, pe intreaga perioada de sapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA) in care sunt cuprinse si achizitia munitiilor si suportul logistic initial, care include si instruirea echipajelor”, a precizat MApN.

Potrivit oficialilor de la Aparare, constructia si dotarea navelor vor fi realizate in Romania, la Santierul Naval Damen Galati, „atat in activitatea de realizare propriu-zisa a corvetelor, cat si in proiecte de modernizare a altor nave din dotarea Fortelor Navale Romane, respectiv a celorlalte obligatii de actiuni compensatorii (offset) ce revin companiei olandeze. Prima corveta multifunctionala ar putea fi livrata intr-un interval de timp de aproximativ 2,5 ani de la momentul semnarii contractului, ceea ce este esential pentru interesele Romaniei in contextul actual de securitate din zona Marii Negre”.

MApN explica faptul ca a ales sa colaboreze cu Damen si santierul sau din Galati dupa ce „in Studiul de concept pentru produsul „Corveta multifunctionala”, elaborat in cadrul Ministerului Apararii Nationale, au fost analizate 13 proiecte de corvete, din care patru proiecte pot satisface cerintele fortelor navale romane. Dintre toate aceste proiecte, clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) prezinta cele mai mari avantaje avantaje”.

„Conform procedurii specifice, activitatile compensatorii aferente contractului se vor desfasura prioritar in urmatoarele domenii: activitatea de modernizare a altor capabilitati ale fortelor navale romane, realizarea facilitatilor de instruire, constituirea centrului de mentenanta si a facilitatilor de depozitare a munitiilor in Romania”, mai detaliaza MApN.

Oficialii de la Aparare mai precizeaza ca realizarea navelor in Romania ar reprezenta „o oportunitate importanta de dezvoltare, atat pe orizontala, in industria de profil nationala, cat si in spectrul mai larg, al altor companii romanesti”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.