Tensiunile dintre Rusia și NATO îngrijorează Finlanda

0

Guvernul Finlandei este preocupat de eventuale incidente militare generate de transferul de către Rusia a unor sisteme de rachete în zona Mării Baltice, afirmă Jussi Niinisto, ministrul finlandez al Apărării, citat de site-ul agenţiei AP, citată de Mediafax.

Decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete în regiunea baltică nu constituie o ameninţare directă, dar există riscul unei spirale de acţiuni şi contraacţiuni care ar putea „produce incidente, chiar dacă doar accidentale”, a declarat Jussi Niinisto.

„Noi susţinem stabilitatea, am vrea ca situaţia să se calmeze, nu să escaladeze”, a subliniat Jussi Niinisto într-un interviu acordat postului finlandez MTV3News.

Niinisto a admis că Rusia ar putea să ameninţe Finlanda chiar dacă până acum nu a observat semnale clare în acest sens din partea Administraţiei Vladimir Putin, informează Mediafax

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete în regiunea Kaliningrad, denunţând o „atitudine agresivă” şi lansând un apel la dialog pentru reducerea tensiunilor. Instalarea unor sisteme de rachete în apropierea frontierelor NATO „nu va contribui la reducerea tensiunilor sau la restabilirea predictibilităţii în relaţiile bilaterale”, a transmis marţi Alianţa Nord-Atlantică. Este necesară mai multă transparenţă în privinţa activităţilor militare, „pentru evitarea incidentelor şi a riscurilor apariţiei unor neînţelegeri”, a precizat NATO, potrivit Mediafax.
Moscova a semnalat că va amplasa sisteme antirachetă S-400 şi rachete balistice de tip Iskander în regiunea Kaliningrad, situată la frontiera cu ţări NATO precum Polonia şi Lituania. Există informaţii că Rusia ar instala şi baterii de rachete Bastian în Kaliningrad.

La rândul său, Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, la summitul din iulie, un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice, o decizie criticată dur de Rusia, care a ameninţat cu măsuri simetrice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.