Erdogan vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea

0

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat vineri că va promulga reintroducerea pedepsei cu moartea dacă parlamentul va vota o lege în acest sens, ignorând avertismentele Uniunii Europene care consideră această măsură incompatibilă cu aderarea țării la UE.

Răspunzând mulțimii care scanda ‘Vrem pedeapsa cu moartea’, Erdogan a afirmat ‘Acești domni sunt deranjați când voi cereți asta. Ce am spus? Am spus că voi valida această decizie dacă va trece de parlament’, a adăugat șeful statului turc la Istanbul, relatează Romaniatv.net.

La două zile după lovitura de stat eșuată din 15 iulie, președintele Erdogan a menționat posibila reintroducere a pedepsei capitale pentru a elimina ‘virusul’ răzvrătirii din toate instituțiile statului, provocând indignarea UE.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în 2004 ca parte a începerii negocierilor de aderare a Turciei la UE, și reintroducerea sa ar însemna sfârșitul negocierilor cu blocul comunitar.

Relațiile dintre UE și Ankara sunt tensionate după lovitura de stat eșuată din Turcia, Bruxellesul criticând amploarea epurărilor lansate de autoritățile turce împotriva presupușilor puciști.
În acest context, Parlamentul European a votat joi o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care a cerut ‘înghețarea temporară’ a negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană, din cauza represiunii ‘disproporționate’ lansate de Ankara în urma tentativei de lovitură de stat din luna iulie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.