Mesajele liderilor lumii, după moartea lui Fidel Castro

0

Liderii lumii regretă dispariţia lui Fidel Castro. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a cerut ridicarea sancţiunilor împotriva Havanei, iar Vladimir Putin a spus că El Lider Maximo a fost un prieten adevărat al Rusiei. Vestea morţii liderului cubanez a declanşat imediat emoţii puternice atât în Cuba, cât şi la Miami, acolo unde se află o mare comunitate de cubanezi în exil.

În ciuda rumorilor din ultimii ani despre starea sănătăţii fostului preşedinte, cubanezii au fost luaţi prin surprindere.

„Suntem foarte trişti din cauza decesului comandantului nostru. Şi mort rămâne pentru totdeauna comandantul nostru”.

Întreaga lume îşi va aminti acest moment, deoarece acest om a ajuns acolo unde nimeni nu a mai ajuns. Să conduci o ţară, să fii preşedinte atâţia ani. Mă simt foarte mândru. Vă spun sincer. Dar, totuşi, îmi pare rău că spun asta pentru că, în realitate, omul a fost o fiară„.

„Nimeni nu ştie ce va urma. Puteţi să vă imaginaţi că lumea dansează? Este un moment istoric. Uitaţi-vă la reacţii”.

Dacă la Havana părerile sunt împărţite, exilul cubanez din Florida jubilează. La Miami, oamenii au ieşit pe stradă pentru a sărbători dispariţia celui care i-a silit să fugă din ţara natală.

Susţinători ai lui Fidel Castro, aşa-numiţii ‘castrişti’, şi disidenţi cubanezi s-au înfruntat sâmbătă în faţa Ambasadei Cubei din Madrid, informează EFE, preluată de Agerpres.

Donald Trump, preşedintele ales al SUA, a reacţionat pe Twitter: ‘Fidel Castro a murit!’

Papa Francisc a spus că moartea liderului revoluționar cubanez Fidel Castro este „o veste tristă” și că se roagă pentru sufletul lui.

Preşedintele francez, Francois Hollande, a cerut sâmbătă ‘ridicarea definitivă’ a embargoului care ‘penalizează’ Cuba.

Francois Hollande: „Chiar dacă, în mai multe rânduri, am denunţat încălcările drepturilor omului în Cuba, am considerat întotdeauna că embargoul este o decizie unilaterală inacceptabilă”.

Preşedintele rus a trimis un mesaj de condoleanţe lui Raul Castro, fratele fostului preşedinte cubanez.

Vladimir Putin: „Era un prieten sincer şi de încredere al Rusiei (…). Acest om de stat emerit este pe bună dreptate considerat simbolul unei epoci din istoria modernă a lumii”.

Un mesaj a venit şi din partea ultimului lider al Uniunii Sovietice.

Mihail Gorbaciov: „Fidel a rezistat şi şi-a întărit ţara în cursul celei mai dure blocade americane, când exista o presiune monumentală asupra lui, şi a putut (…) să-şi conducă ţara pe calea dezvoltării independente”.

Preşedintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a scris pe Twitter:

„Toţi revoluţionarii din lume trebuie să-i ducem mai departe moştenirea şi steagul de independenţă, de socialism, de patrie umană”.

Preşedintele chinez, Xi Jinping: „Poporul chinez a pierdut un tovarăş bun şi adevărat”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.