Trump avertizează Cuba

0

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a amenințat luni, la trei zile după decesul liderului revoluționar cubanez Fidel Castro, că va pune capăt apropierii istorice între Washington și Havana dacă aceasta nu va fi accepta un acord „mai bun”.

„Dacă Cuba nu vrea să încheie un acord mai bun pentru poporul cubanez, poporul americano-cubanez și pentru SUA în ansamblul lor, voi pune capăt acordului de dezgheț al relațiilor bilaterale, anunțat la 17 decembrie 2014 de președintele Barack Obama și omologul său de la Havana, Raul Castro”, a scris Donald Trump, pe Twitter, potrivit Agerpres.

Sâmbătă, Trump a declarat că Fidel Castro a fost un „dictator brutal” care „și-a oprimat propriul popor”, apreciind că, la moartea sa, liderul revoluționar cubanez lasă „o moștenire de execuții, hoție, suferință inimaginabilă, sărăcie și încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”.

Trump a promis că, „deși tragediile, morțile și durerea pe care le-a provocat Fidel Castro nu pot fi șterse”, administrația sa va face „tot posibilul pentru a se asigura că poporul cubanez poate porni în sfârșit pe calea prosperității și a libertății”. Trump nu a menționat politica de deschidere a predecesorului său Barack Obama.

Duminică, 27 noiembrie, viitoarea administrație Trump a întreținut suspansul în ceea ce privește continuarea politicii de deschidere față de Cuba, cerând „un acord mai bun” decât cel angajat de președintele Obama.

Anturajul lui Donald Trump a atras atenţia că președintele Obama le-a făcut prea multe concesii castriștilor, mai ales prin relaxarea embargoului economic american în vigoare din 1962, fără contrapartide din partea Havanei în materie de drepturi ale omului, democrație și economie de piață.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.