Voiculescu trimite Corpul de Control la Spitalul „Sfânta Maria”

Corpul de control al Ministerului Sănătății va merge, în perioada următoare, la Spitalul Sfânta Maria, după ce un acord în acest sens a fost exprimat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat ministrul Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a anunţat că la Spitalul Sfânta Maria va merge şi o comisie internaţională.”Am primit cu bucurie acordul, ieri după-amiază, de la doamna primar. Corpul de control va merge la Spitalul Sfânta Maria și vom avea, după cum am anunțat deja, o comisie internațională în datele de 8 și 9 decembrie”, a declarat presei ministrul.

Voiculescu a replicat totodată acuzațiilor conform cărora exprimă o serie de puncte de vedere în ciuda faptului că nu a fost niciodată în unitatea medicală respectivă, subliniind că un ministru nu poate să fie un specialist în toate sau să ia deciziile doar în baza celor văzute personal.

„Nu am fost niciodată la Sfânta Maria și nu îmi dau cu părerea asupra Spitalului Sfânta Maria decât pe baza documentelor pe care le primesc de la specialiști. Nu cred că e bine ca ministrul să fie un specialist în toate și să meargă și să vadă cu ochii lui și apoi să ia o decizie doar pe baza lucrurilor pe care le-a văzut și a putut să le judece cu capabilitățile de care dispune. Cred că de asta există experți, ca să facă analize și să îmi înainteze un raport. Pe baza acestor rapoarte, eu pot lua decizii. (…) Pentru tot ce am spus există documente foarte clare, există de asemenea grila de acreditare pe care am făcut-o publică. De asemenea, în grila de acreditare sunt specificate acele lucruri. Grila de acreditare nu am completat-o eu, este completată de inspectorii de la Agenția Națională de Transplant împreună cu personalul sau poate chiar cu domnul manager Copcă”, a adăugat Voiculescu.

În ceea ce privește faptul că operațiile de transplant ar fi blocate în ultimele zece zile de teama unui scandal mediatic, ministrul Sănătății a spus că nu crede că un îndemn la corectitudine ar trebui să îi sperie pe profesioniști.

„Nu-mi pot închipui că, într-un sistem în care s-au investit numai anul trecut câteva zeci de milioane în training pentru personal, nu pot să-mi închipui că se sperie toată lumea pentru că ministrul spune: ‘Da, organele trebuie alocate în mod transparent. Da, trebuie să ajungem în lumea civilizată. Da, trebuie să evităm orice nerespectare a lucrurilor care poate duce la corupție sau lucruri mai rele decât atât'”, a explicat Voiculescu.

Vlad Voiculescu: Mulţi dintre managerii de spitale care sunt acum în funcţie trebuie să plece

Vlad Voiculescu a declarat că „mulţi dintre managerii de spitale care sunt acum în funcţie trebuie să plece”, precizând că şi în cazul Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) ar putea fi nevoie de schimbări de oameni.

„Mulţi dintre managerii de spitale care sunt acum în funcţie trebuie să plece. Am întâlnit manageri care cu bani puţini şi resurse limitate au făcut lucruri extraordinare. Dar am întâlnit şi cazuri diametral opuse. Consider că la Agenţia Naţională de Transplant (ANT) lucrurile trebuie să meargă cu totul altfel decât până acum. Câteodata, pentru a face schimbări ai nevoie şi de alţi oameni. Vom vedea dacă acesta este şi cazul ANT. Problemele pe care le-am pus pe tapet mă aştept să fie rezolvate. Faptul că nu au primit raportul corpului de control nu poate fi decât o glumă. Acesta a fost transmis Agenţiei Naţionale de Transplant imediat ce a fost finalizat, avem chiar un punct de vedere care a venit săptămâna trecută de la ANT. Dacă din 2.000 de pacienţi compatibili sunt 50, atunci trebuie să existe criterii clare de departajre a acestor pacienţi. Aştept să văd care sunt acestea, să văd dacă de la un centru la altul diferă aceste criterii. Treaba ANT era, nu de ieri de azi, să stabilească aceste criterii şi să se asigure că sunt respectate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, prezent fiind la conferinţa de lansare a primei şcoli de business din România dedicată profesioniştilor din sistemul de sănătate.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, sâmbătă, că verificările Corpului de Control la Agenţia Naţională de Transplant au fost finalizate, fiind descoperite nereguli „grave”, echipa de control constatând că procedurile şi criteriile de transplant nu există.

„Problemele nu sunt deloc noi, există rapoarte de mulţi, mulţi ani, problemele sunt aceleaşi. În general, când lucrurile sunt clare, atunci poţi să le şi explici. Aşa că îi rog să explice cum sunt actualizat listele pentru fiecare organ, sunt chemaţi pacienţii o dată pe an, se fac analize, cum sunt contactaţi pacienţii? Sunt proceduri foarte simple, ar trebui să le explice. Nu este legal ca actualizarea registrului naţional de transplant să se facă anual. Cred că este profund imoral, suntem în urmă cu câteva zeci de ani, cred că trebuie să avem reguli de transplant la nivel naţional, cred că transportul organului dintr-o parte în alta nu ar trebui să pună probleme majore. (…) Donatorii sunt persoane decedate, deci presupun că dorinţa lor nu a fost cercetată, dar că familia nu mai vrea să doneze organe pentru că ministrul Sănătăţii a spus ceea ce toată lume ştia, că dacă ai un anumit statut social ai mai multe şanse să primeşti organul de care ai nevoie, atunci acesta e un lucru pe care nu pot să îl înţeleg”, a mai declarat ministrul Sănătăţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.