Târg de Moș Nicolae, la Muzeul Satului și MNȚR

Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și-au deschis sâmbătă porțile pentru public cu evenimente de Sfântul Nicolae, prin care se încearcă recuperarea valorilor tradiționale, informează Agerpres.

La Târgul de la Muzeul Țăranului publicul este așteptat de peste 130 de meșteri din toate zonele țării.

„Ca de fiecare dată de Sfântul Nicolae, meșterii pe care îi avem ca invitați creează poate cea mai mare geografie culturală în ce privește meșteșugurile. Și de astă dată avem aproape toate meșteșugurile reprezentate, de la rudari, de la meșteri pielari, de la categoria țesătoarelor până la doamnele care închipuie păpuși, recuperând costumul tradițional și trăsăturile țărancelor de acum un secol. Avem jucării. Este olăritul prezent (…) cu foarte multe școli de ceramică (…), cei care construiesc coarne, măști, pictura naivă (…) Tot accentul cade pe meșter (…) Putem avea siguranța (…) că acest târg este unul dintre cele care recuperează valorile tradiționale și oferă publicului obiecte cu calitate garantată”, a spus managerul interimar al MNȚR, Liliana Passima.

Maria Zinici din Rădăuți a venit la Târgul de la MNȚR cu o ofertă de ouă încondeiate cu specific.

„Avem ouă de Crăciun, cu ornamente specifice, brăduleți, lumânări, colinde”, a spus aceasta, precizând că este pasionată de acest meșteșug de la vârsta de 6 ani. „Tradiția merge de la o generație la alta. Toată viața am făcut asta”, a mai spus Maria Zinici.

La rândul său, Mihaela Bercea din localitatea Brad a adus la Târgul de Moș Nicolae icoane pictate manual.

„E pictură țărănească pe lemn și pe sticlă, pictată cu vopsea, în ulei, cu foiță de aur. Fac pictură țărănească de vreo 20 de ani (…) și am adus ca noutate anul acesta îngerași pictați pe doage de butoi, de stejar, vechi de peste o sută de ani (…) și am văzut că au succes. Lumea caută îngerași păzitori, e cerere mare de îngeri păzitori”, a glumit aceasta.

Foarte căutate la acest târg sunt și cămășile românești, după cum a spus Tanța Dumitru din Giurgiu, care de 17 ani colecționează ii și alte obiecte de îmbrăcat tradiționale. „Le colecționăm din sate de la băbuțe (…) Avem marame de o sută de ani, sunt ii de 40 de ani, de 50 de ani și de o sută de ani (…) Le cumpără mai mult tineretul”, a spus aceasta.

Confirmarea a venit din partea unei mămici, Simona Neagu, care a venit la Târgul de la MNȚR împreună cu cele două fetițe ale sale și cu trei nepoțele. „Caut o iuță pentru fete. Avem ii, dar sunt noi, (…) aș fi vrut ceva vechi”, a spus aceasta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.