Deputatul Cătălin Rădulescu, un an și șase luni de închisoare

0

Instanţa supremă l-a condamnat definitiv, luni, pe deputatul PSD Cătălin Rădulescu la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, în dosarul în care este acuzat de dare de mită şi de administrarea unei firme, faptă incompatibilă cu calitatea sa de parlamentar.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins apelurile formulate de Direcţia Naţională Anticoruptie si de Cătălin Rădulescu şi a menţinut decizia din 30 martie prin care deputatul a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut luni, la ultimul termen de judecată, condamnarea lui Rădulescu la trei ani de închisoare cu executare.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a judecat, luni, ultimul termen din dosarul deputatului Cătălin Rădulescu, care a contestat pedeapsa de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, primită în 30 martie.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţa de judecată le-a spus judecătorilor din complet că Rădulescu s-a folosit constant de funcţia de deputat pentru a conduce firma, deşi, în calitatea pe care o avea, ar fi trebuit să fie un model şi să respecte el în primul rând legea. Acesta a arătat că pentru acuzaţia de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, DNA propune condamnarea lui Rădulescu la trei ani de închisoare, o pedeapsă suficientă pentru îndreptarea deputatului, scrie News.ro.

În ce priveşte acuzaţia de dare de mită, procurorul a arătat că pedeapsa de un an de închisoare dispusă de instanţa de fond nu este pe măsura faptei, propunând o pedeapsă de cel puţin doi ani de închisoare. Procurorul a precizat că infracţiunea nu s-a mai consumat, respectiv banii nu s-au mai dat, însă cuantumul este deloc neglijabil, respectiv 10.000 de lei.

Magistratul DNA a susţinut că, având în vedere faptul că Rădulescu s-a folosit de calitatea de deputat pentru a comite faptele, că acestea au fost săvârşite pe parcursul unei perioade lungi de timp, numai executarea efectivă ar duce la îndreptarea acestuia.

Avocatul lui Cătălin Rădulescu a cerut achitarea deputatului pentru ambele fapte, iar în cazul în care s-ar dispune o pedeapsă cu închisoarea, aceasta să fie sub minimul special, cu suspendare, doar pentru fapta de acte comerciale incompatibile cu funcţia.

Deputatul Cătălin Rădulescu a arătat, în ultimul cuvânt, că a fost “târât” în acest proces de cei pe care i-a atacat zece ani şi că a contestat decizia de condamnare pentru a nu i se pune “emblema de corupt şi de penal”.

“Eu locuiesc într-un apartament, fratele meu stă cu chirie, nu am avut decât maşina în leasing şi eu, personal, nu am bani în cont. Aşa am fost noi educaţi, am gândit că o societate comercială poate să fie familială, dar niciunul nu ne-am îmbogăţit. Eu eram la Comisia de transport, puteam să dau lucrări. Societatea nu a participat la lucrări publice, tocmai ca să nu se spună că o ajut cu ceva. Am fost târât în acest proces de către cei pe care i-am atacat zece ani. E o lupta începută demult, m-au tras în acest proces tocmai ca să se răzbune pe mine”, le-a spus Rădulescu celor cinci judecători din complet.

El a arătat că a semnat documente pentru firmă atunci când a aflat că în câteva luni începea executarea proprietăţilor sale puse garanţie, dar şi pentru că fratele său făcuse accident cerebral şi trebuia ca cineva să semneze acele acte.

Deputatul le-a spus judecătorilor că şi-a riscat viaţa la Revoluţia din 1989 şi a fost decorat de preşedinte pentru aceste merite, nu a avut absenţe în Parlament şi este singurul parlamentar care şi-a donat salariul pentru persoanele cu dizabilităţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.