Val de infecții cu virusul HIV în 2016

Un număr de 474 de cazuri noi de infecții cu virusul HIV au fost depistate în acest an, cele mai multe înregistrându-se în București și zonele limitrofe – 172, a declarat luni, într-o dezbatere, coordonatorul Compartimentului de monitorizare și evaluare a infecției HIV/SIDA în România, medicul Mariana Mărdărescu, de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Peste 14.000 de persoane cu HIV trăiesc în România, iar dintre acestea 10.500 primesc tratament antiretroviral gratuit. Sunt 58% — bărbați și 42% — femei, iar repartizarea pe grupe de vârstă arată că cele mai multe cazuri se înregistrează la grupa 25 — 29 de ani.

 „Anul acesta au fost depistate 474 de cazuri noi de infecție cu virusul HIV, cele mai multe în București și zonele limitrofe, respectiv 172 de cazuri. În ceea ce privește căile de transmitere, cele mai frecvent întâlnite anul trecut au fost: transmiterea sexuală de la bărbat la femeie (57%), pe cale intravenoasă în rândul consumatorilor de droguri (20%) și transmiterea sexuală de la bărbat la bărbat (16%)”, a precizat medicul.

Potrivit Agerpres, conform ultimelor statistici, până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an s-au efectuat peste 270.000 de testări HIV, iar procentul persoanelor depistate seropozitiv era sub 1%.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.