11 decembrie, ziua în care nu se va schimba nimic!

Duminică mergem la urne. Mai puțin de jumătate dintre cei care au drept de vot vor intra în secțiile de votare. Mulți, prea muți români, sunt suprasaturați/scârbiți de interminabilele lupte pentru Putere și ca atare vor absenta de la urne. Partidele, liderii politici, continuă să facă exact ceea ce știu, ceea ce au învățat, în aproape 27 de ani de politică postdecembristă. Promisiunile, evident cele deșănțate, rupte de orice realitate, inundă programele unor partide care cerșesc, cu un tupeu uriaș, din nou, voturile românilor.

Statisticile în privința mult clamatei reforme a clasei politice sunt sumbre. Peste jumătate dintre actualii parlamentari vor candida din nou. Și asta în contextul în care actualul Parlament este considerat drept cel mai slab din scurta istorie politică de după 1990. Alarmant este, însă, faptul că sutele de noi candidați la alegerile din 11 decembrie sunt, într-o proporție covârșitoare, persoane susținute de liderii politici. Nepoți, nepoate, rude, fini, amante, copii și/sau părinți ai unor importanți lideri centrali și locali, într-un cuvânt piloși, au fost considerați eligibili pentru viitorul Parlament.Și, în consecință, inundă listele parlamentare.

Se vorbește de înnoirea unor liste parlamentare dar, în realitate, totul este o uriașă păcăleală. Nu este suficient să nu fi făcut până acum politică pentru a reforma un sistem, pentru a reîmprospăta și recredibiliza clasa politică. Trebuie să fii competent, un profesionist veritabil în domeniul tău de activitateși, nu în ultimul rând, să fii lăsat sau să faci parte dintr-un grup care chiar dorește să schimbe ceva în țara asta. Din păcate, alarmant de mulți dintre cei aflați pentru prima dată în fața votului electoratului sunt persoane care au fost propulsate/susținute politic de ipocriții/corupții/sfidătorii care sunt cocoțați de prea mulți ani în fruntea unei clase politice rupte de nevoile reale ale românilor.

Pesediștii condamnatului Dragnea vizează victoria în aceste alegeri. Întregul mecanism electoral al PSD își turează, din  plin, motoarele, în special în mediul rural. Dragnea și colegii săi vor să preia, din nou, hățurile guvernării. Uriașele avantaje care decurg din actul guvernării reprezintă o eternă miză pentru PSD. Iar PSD nu se va da în lături de la nimc pentru a obține o nouă victorie.

La rândul lor, liberalii se ascund, ipocrit și laș, în spatele premierului Cioloș. Un premier care nu a avut nimic în comun cu tehnocrația, cu profesionalismul, cu performanțele guvernării. Cioloș a mimat  doar varianta unei guvernări tehnocrate, apolitice, îndrăgostindu-se iremediabil de privilegiile conferite de călduțul scaun ocupat la Palatul Victoria. Și în această direcție, ipocrizia lui Cioloș face o echipă perfectă cu ipocriza celor care îl susțin pentru funcția de premier și după 2016.

Incompetenții și avizii de Putere din PNL se gândesc, la rândul lor, la prezența la guvernare de după 11 decembrie. Gorghiu știe foarte bine că un succes la acest scrutin este irealizabil și, în consecință, a scos din jobenul electoral o nouă țintă și anume formarea unei majorități parlamentare. Liberalii vor ca împreună cu USR și UDMR, susținuți fățiș de Iohannis (cel care a reușit, de Ziua Națională, performanța de a împărți clasa politică în buni și răi, cei buni, bineînțeles, fiind aliații săi! ) să guverneze România după 2016! Penibilă este tentativa disperată a liderilor PNL de a arăta românilor că ei și partidul pe care îl conduc sunt altfel decât „corupții și retrograzii” din PSD.

Din păcate, în România anului 2016, nu mai există nicio diferență între aroganța PSD și cea a PNL, disprețul PSD și cel al PNL, iresponsabilitatea PSD și cea a PNL. Ambele partide, cu puține excepții, fac parte din același film politic jalnic în care totul se reduce la o demagogie de doi bani.

A prins, surprinzător de bine, păcăleala/iluzia electorală Uniunea Salvați Bucureștiul transformată peste noapte în Uniunea Salvați România. Mulți oameni inteligenți, cu studii superioare și o pregătire pe măsură, au căzut în capcana întinsă cu abilitate de creatorii din umbră ai USR, păpușarii din spatele lui Nicușor, Clotilde și ai altor lideri USR care vor, chipurile, să reformeze România.

Din punctul meu de vedere, liderii USR nu pot oferi soluții românilor. Nu au cu cine, nu au de ce, cât timp crearea acestui pseudo-partid este pregătită în laboratoare secrete de doi-trei ani. Iar cunoscătorii știu la ce mă refer!

Mai mult, prestația penibilă a consilierului general, Nicușor Dan, sau a consilierei de la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, ca și a altor consilieri locali ai USB, arată, până la urmă, „interesul uriaș” al acestui partid față de bucureșteni. Dar, astăzi, dă bine să votezi cu USR! Să alegi reformarea României! Care reformă, fraților?

ALDE a strând pe listele sale o pleiadă de penali. Tăriceanu continuă războiul personal cu DNA, cu Kovesi, uitând că menirea unui om politic, așa cum se pretinde el, este apărarea intereselor celor pe care ai obligația de a-i reprezenta! Ce poți să mai spui de Băsescu și PMP? Băsescu nu reușește nici acum, la vârsta pensionării, să se schimbe. Listele PMP la parlamentare sunt pline de persoane compromise, fără credibilitate. Au mai rămas, în jurul său, o mână de votanți, care, este posibil, să trimită PMP în Parlament. Dar vom vedea acolo un partid decorativ, fără influență, care se va agita, inutil, ca peștele pe uscat! Băsescu se visează premier! Cine îi poate lua, însă, visele celui care a reformat, nu-i așa, timp de zece ani, statul din postura de președinte?

Udemeriștii joacă la două capete. Se pregătesc să aleagă varianta cea mai bună pentru a accede la guvernare. Duplicitari, aroganți și ipocriți, liderii UDMR își cunosc foarte bine interesele electorale, politice și financiare. De ce de această dată ar fi altfel?

PRU poate reprezenta o figură frumoasă. Acest partid poate intra în Parlament cu condiția ca mulți dintre alegătorii naționaliști să iasă la vot și să identifice acest partid cu o alternativă reală la nevoile lor. Prezența lui Sebastian Ghiță în PRU mă face să cred că acest partid va accede în Parlament!

Celelalte partide nu contează! Nu pot atinge pragul de 5%. Păcat de Alianța Noastră România și de al său lider, Marian Munteanu, unul dintre puținii lideri politici cu coloană vertebrală și cu un crez nețărmurit în viitorul României.

Ca o concluzie, ziua de 11 decembrie nu va schimba nimic în direcția dorită de milioanele de români. Indiferent de formula câștigătoare, PSD-ALDE-PUR sau PNL-USR-UDMR, reforma clasei politice, depolitizarea administrației publice vor rămâne doar în discursurile electorale și politice ale unor politicieni incapabili să vadă mai presus de propriile interese personale și de gașca politică.

 Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.