Controverse pe marginea noului proiect de lege privind CES

Proiectul de Lege privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social (CES) conține numeroase disfuncționalități, acesta nereușind să rezolve problemele reale care împiedică funcționarea instituției, potrivit unui comunicat al Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), remis luni Agerpres.

‘Modelul după care CNIPMMR s-a inspirat pentru propunerile efectuate a fost cel al Comitetului Economic și Social European, organ consultativ al Uniunii Europene, în cadrul căruia există trei grupuri — angajatori, lucrători și societate civilă — cu un număr de 350 de membri din 28 de țări și care funcționează neîntrerupt de la înființare, din 1957. Din cele 19 amendamente făcute de CNIPMMR, unul singur a fost luat în considerare. Una dintre propunerile care nu au fost luate în considerare este ca funcția de președinte să fie asigurată prin rotație, pentru o perioadă de doi ani, de o persoană desemnată de fiecare parte reprezentată, în ordinea stabilită de lege (propunerea a avut în vedere practica de la nivelul CESE)’, a apreciat președintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Acesta a precizat că noul proiect de Lege privind Consiliul Economic și Social (CES) nu rezolvă niciuna dintre problemele cu care se confruntă instituția, ‘deblocarea activității CES neprimind nicio soluție, partenerii sociali și membrii societății civile care doresc să participe activ la lucrările CES fiind în continuare lipsiți de acest drept’.

Guvernul a aprobat, în data de 29 noiembrie 2016, un nou proiect de Lege pentru organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social (CES) și desemnarea reprezentanților României în Comitetul Economic și Social (CESE).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.