BCE menține dobânzile de politică monetară

Share:

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să nu modifice dobânzile și, de asemenea, a promis că va derula programul de achiziții de active, în valoare de 80 de miliarde de euro pe lună, cel puțin până în luna martie a anului viitor, transmite DPA.

Într-un comunicat de presă al BCE, instituția precizează că, la ședința care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menținut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%, informează Agerpres.

„Consiliul guvernatorilor continuă să anticipeze menținerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri mai scăzute pe o perioada extinsă, care va depăși cu mult orizontul achizițiilor nete de active”, se precizează în comunicatul BCE.

În privința măsurilor neconvenționale de politică monetară (QE), Consiliul guvernatorilor confirmă că se intenționează efectuarea de achiziții lunare de active în valoare de 80 de miliarde euro până la sfârșitul lunii martie 2017. „Din aprilie 2017, achizițiile lunare nete vor continua într-un ritm lunar de 60 de miliarde euro, până la sfârșitul lunii decembrie 2017, sau ulterior, dacă va fi necesar, și, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare susținută a traiectoriei inflației, în concordanță cu obiectivul său privind inflația”, se arată în comunicatul BCE.

Prin menținerea dobânzilor în teritoriul negativ și tipărirea de bani pentru a cumpăra active, BCE speră să relanseze inflația și creșterea economică în zona euro. Însă, aceste măsuri neconvenționale sunt considerate insuficiente, astfel că analiștii se așteptau ca BCE să adopte noi stimulente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.