Cioloș: Guvernarea PSD-un pericol pentru România!

0

Dacian Cioloş spune, într-un interviu News.ro, că proiectul de buget prezentat de liderul PSD, Liviu Dragnea, este unul nesustenabil, argumentând că nu pot fi şi crescute şi veniturile, şi tăiate taxele, şi păstrat deficitul bugetar sub 3%. De asemenea, Cioloş spune că o eventuală guvernare a PSD ar fi un pericol pentru România. Ar fi o guvernare populistă, care să se bazeze pe minciună sau pe calcule nerealiste ale bugetului şi să pună presiune pe buget şi pe deficitul bugetar fără să stimuleze crearea de locuri de muncă şi creşterea economică sustenabilă.

„Am văzut că PSD îşi propune să crească alocările bugetare la foarte multe ministere, să crească şi salariile. N-am văzut să introducă taxe noi, ci dimpotrivă se elimină anumite taxe conform Codului Fiscal, cum e TVA, taxa pe stâlp şi aşa mai departe. Şi, mai mult, îşi propun să menţină şi deficitul de sub 3%. Din calculele noastre, din ce mi-a arătat Ministerul de Finanţe pe estimările prezentate public de PSD, ceva nu e în regulă acolo. Ceva nu funcţionează. Sau deficitul ar trebui să fie de aproape 5% sau nu prea au cum să fie acoperite cheltuielile respective. Sau exagerează cu veniturile care ar putea fi”, a declarat Cioloş referitor la proiectul de buget prezentat miercuri de Liviu Dragnea.

Dacian Cioloş subliniază că o eventuală guvernare a PSD ar fi un pericol pentru România. Ar fi o guvernare populistă, care să se bazeze pe minciună sau pe calcule nerealiste ale bugetului şi să pună presiune pe buget şi pe deficitul bugetar fără să stimuleze crearea de locuri de muncă şi creşterea economică sustenabilă.

Îmi doresc ca PNL şi USR să facă majoritatea

„În măsura în care PNL şi USR mi-au propus să mă susţină pentru postul de premier în condiţiile în care reuşesc să formeze o majoritate şi am acceptat lucrul acesta, evident că îmi doresc ca cele două partide împrenuă să poată să formeze o majoritate în urma alegerilor. Şi am exprimat acest lucru foarte clar.

Îmi doresc să existe această majoritate pentru că cred acum, după discuţiile pe care le-am avut cu aceste două partide, pornind de la faptul că ele au susţinut încă de la început platforma România 100 care pune nişte principii şi valori înainte de a discuta de proiecte concrete şi deci susţin acest alt mod de a guverna pe care am început să-l punem în valoare în acest an. Îmi doresc ca cele două partide să poată să formeze o majoritate şi aceasta se poate realiza, în primul rând, printr-o participare la vot a unui număr câr mai mare de cetăţeni”, a declarat Cioloş.

Premierul a refuzat să discute o eventuală coaliţie cu PMP sau UDMR.

Criteriile pentru viitoare echipă

„Sunt criterii pe care le-am aplicat şi pentru echipa pe care o conduc în momentul de faţă. Sigur, în primul rând integritate, profesionalism, onestitate. Sunt, cred, lucruri de bază. Dincolo de susţinerea politică pe care aceşti miniştri vor avea nevoie după alegeri, în cazul în care eu voi fi cel care va forma Guvernul. Chiar şi cu susţinere politică, din punctul meu de vedere, ar trebui să se adauge integritatea şi profesionalismul.

Atâta timp cât aceste criterii sunt respectate şi o să lucrez cu oameni integri, cu oameni oneşti, cu oameni profesionişti care vin cu un program clar şi, dacă în plus, va mai fi şi susţinerea politică, cred că va fi bine”.

Nu a luat o decizie dacă va intra în politică

„Nu am luat o decizie. Dacă voi intra într-un partid, pentru că în politică sigur, a fi şeful unui Guvern, prin asta faci deja o politică. Dacă o să iau o decizie, când o să o iau o să o anunţ”.

Citeşte mai mult pe News.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.