Medicii ieșeni, operație în premieră internațională

0

Medici de la Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „Prof.dr George.I.M Georgescu din Iași și Spitalul de Recuperare din Iași au efectuat, vineri, în premieră internațională, o intervenție chirurgicală în timpul căreia o femeie a fost operată pe cord și i s-a efectuat o protezare de șold.

Beneficiara acestei intervenții este o femeie în vârstă de 86 de ani. Femeia era internată la Institutul de Cardiologie din cauza unei afecțiuni cardiace pentru care era nevoie de o protezare aortică. Joi, cu o zi înainte de operație, femeia a leșinat și în cădere și-a fracturat șoldul stâng. Din cauza noii complicații, intervenția a fost amânată. Vineri dimineața, o echipă de șase medici, 14 asistenți medicali și personal auxiliar de Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „Prof.dr George.I.M Georgescu” din Iași și Spitalul de Recuperare din Iași au intrat în sala de operație a Centrului de Chirurgie Cardiovasculară, informează Agerpres.

„Pacienta a fost pregătită pentru o operație specială la inimă. Ea fiind bolnavă de inimă și cu multe comorbidități, cu un euroscor foarte mare, a fost propusă pentru implantare de valvă aortică transcateter prin abord femural (fără efectuarea inciziei sternului—n.r). Atunci când stenoza aortică ajunge într-un cadru avansat are mai multe manifestări, una dintre acestea fiind sincopa (pierderea stării de conștiență—n.r). O astfel de cădere a avut și în cursul dimineții. Când și-a revenit, pacienta s-a plâns de durere în zona șoldului stâng. Analizele imagistice au arătat că femeia a suferit o fractură de col femural”, a declarat prof.dr Grigore Tinică, managerul Centrului de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Chirurgie Cardiovasculară „Prof.dr George.I.M Georgescu din Iași.

Prof.dr Radu Botez, șeful clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare a declarat că fractura de col femural este întâlnită destul de frecvent la femei, mai ales la persoanele în vârstă care suferă de osteoporoză.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.