Presa internațională, despre rezultatele exit-poll-urilor

0

Principalele agenții internaționale de presă preiau și comentează exit poll-urile făcute publice după închiderea urnelor la alegerile parlamentare din România, informează Agerpres.

„Stânga câștigă alegerile parlamentare din România”, notează Reuters, luând notă de scorul obținut de PSD și precizând că PNL se plasează pe locul al doilea, dar cu mult în urma social-democraților. Reuters mai menționează că o formațiune nouă, Uniunea Salvați România, a obținut între 8% și 9,2% dintre voturi.

„Social democrații sunt dați câștigători la legislativele din România”, transmite și agenția France Presse. „Susținut de un electorat rural și îmbătrânit, acest partid a profitat de pe urma unei campanii în care a promis măriri salariale și de pensii într-o țară unde, în medie, un cetățean din patru e afectat de sărăcie”, se arată în comentariul AFP. Aceeași sursă mai notează că PNL și USR „nu au reușit să capitalizeze mișcarea populară anticorupție care a dus la înlăturarea premierului social-democrat Victor Ponta”.

Agenția Associated Press notează că social-democrații au un avans „uriaș” în alegerile legislative din România și că USR, „un partid nou care mizează pe cartea luptei anticorupție”, s-a clasat pe locul al treilea.

Agenția germană DPA notează că PSD va forma, probabil, un guvern de coaliție „cu micul partid ALDE” și că nu este clar dacă Liviu Dragnea, președintele social democraților, va fi propunerea pentru funcția de premier, „în condițiile în care a fost condamnat pentru manipulare electorală”.

Rezultatul USR este „un succes surprinzător”, potrivit DPA, care menționează că partidul fondat acum șase luni „este popular în rândul alegătorilor tineri”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.