Gura Portiței, un colț sălbatic de rai!

Gura Portitei este un paradis pentru cei care nu se simt atrasi de modul in care litoralul romanesc a inceput sa se transforme treptat in ultimii ani. O alternativa la Vama Veche, care a inceput sa isi piarda treptat din farmecul salbatic, Gura Portitei ramane neatinsa si neschimbata. Fasia de nisip care se intinde intre Marea Neagra si Lacul Golovita in Delta Dunarii este un sat pescaresc transformat in statiune, dedicat celor care vor sa cunoasca o superba zona virgina de coasta a tarii.

Gura Portitei se afla la 50 de km de Tulcea fiind o destinatie relativ usor de accesat pentru iubitorii Deltei, dar mai dificil de atins pentru turistii care se avanta pentru prima data in aceasta zona a tarii.

Putem ajunge cu barca sau pe uscat

Pentru a trece cu barca spre Gura Portitei trebuie ajuns mai intai la Jurilovca pe soseaua Constanta-Tulcea, o sosea ce se prezinta impecabil. Alternativ, pentru cei care vin din directia Bucuresti se poate scurta o portiune buna de drum luand directia Medgidia direct de pe A2 si urmand indicatorul Cuza-Voda.

Calitatea drumului in aceasta directie lasa de dorit, dar distanta in kilometri este mult mai scurta decat cea care implica trecerea prin Constanta.

Se merge catre Mihail Kogalniceanu apoi se face stanga dupa aeroport pe drumul spre Sibioara.

Masina poate fi lasata in Jurilovca contra cost – 5 lei/zi, in parcarea cu plata.

Barca catre Gura Portitei pleaca de 3 ori pe zi, la orele 9, 14 si 18, iar drumul dureaza aproximativ o ora jumatate, fiind perceputa o taxa de 30 lei de persoana. Persoanele cu rau de mare trebuie avertizate ca se merge 16 km in larg, pentru toti ceilalti aceasta metoda de a ajunge la destinatie este o bucurie si o ocazie unica de a admira frumusetile Deltei Dunării în drum spre litoral.

O alternativa mult mai rapida este salupa de 8 persoane pentru care tariful este de 300 lei.

Drumul pe uscat catre Gura Portitei este mult mai putin cunoscut insa ideal pentru cei cu rau de mare sau familiile numeroase pentru care drumul cu masina sau pe jos este mult mai avantajos.

Drumul porneste dinspre Constanța înspre Vadu. In Vadu se recomanda o oprire scurta pentru a cere indicatii de la localnici, neexistand indicatoare. Drumul catre Gura Portitei se face in stanga din localitate intr-una din intersectii. Drumul de aproximativ 20 km ce poate fi parcurs cu orice tip de masina pana la Canalul 2 este unul bun si foarte putin circulat. De la gura podului de la Canalul 2 se mai poate avansa doar cu masini 4×4 pentru restul portiunii de cativa kilometri pana la Periboina. De la Periboina se poate merge doar pe jos pana la Gura Portitei.

Aceasta varianta de drum este o aventura si se recomanda celor care nu se grabesc si sunt dispusi sa faca putina miscare.

Cazare și agrement la Gura Portiței

Gura Portitei, ce a fost initial sat de pescari, a preluat in timp denumirea de sat de vacanta. Departe de aglomeratia din Vama, Gura Portitei este un paradis pentru cei ce iubesc litoralul salbatic, frumos. Aici, singurul zgomot este acela al brizei si al valurilor.

In sat sunt disponibile optiuni de cazare de 3 stele ce se ridica la standardele oferite in oricare alta statiune de pe litoral, dar se afla intr-o zona ce ramane inca o comoara ascunsa, pazita de alte modernizari pe care nu toti le cauta sau le doresc.

Complexul Insula se afla pe o insula inconjurata de Lacul Golovita si dispune de 15 vile cu 46 camere duble si 4 apartamente spatioase dintre care un numar de camere si toate cele 4 apartamente au fost complet renovate in 2014. Toate optiunile de cazare din complex dispun de aer conditionat, baie proprie, televizor LCD si televiziune prin cablu.

Prețurile la cazare de la 10 euro pe noapte pentru sejurul de 5 nopti la casutele de pe plaja sau 18 euro la camere si 32 euro la apartamente.

O alternativa la cazarea din complex preferata de cei care aleg sa vina in Gura Portitei pentru ca Vama este prea zgomotoasa si aglomerata in ultimii ani este camparea. Nu exista in zona campinguri amenajate, dar plaja de aici este putin populata si salbatica, corturile putand fi amplasate aproape oriunde fara a sacrifica din linistea si intimitatea mult cautate.

Gura Portitei este un colt salbatic de rai atins doar pe alocuri pentru amenajari necesare dar nu intrusive. Nu exista un numar mare de restaurante, nu exista cluburi, mall-uri sau supermarket-uri dar exista marea, briza si nisipul. Linistea naturala de aici cu greu poate fi gasita in alte zone ce nu se intind peste culmile celor mai retrase zone montane.

Faptul ca aici nu se poate ajunge cu masina este unul dintre motivele pentru care Gura Portitei este si va ramane probabil pentru mult timp una dintre putinele zone virgine de pe litoralul romanesc.

Cu toate acestea la Gura Portitei se poate manca bine si este rost si de distractie.

Restaurantul satului de vacanta nu profita de exclusivitate pentru a se lasa mai prejos la capitolul calitate. Mancarea cu specific romanesc de aici are farmecul si influenta bucatariei Dobrogene si a numeroaselor etnii ce convietuiesc armonios in aceasta zona condimentand cultura si bucatele locale.

Sambata in Gura Portitei se organizeaza petreceri cu specific lipovean la care sunt invitati toti turistii.

Sursa: blog.hotelguru.ro;

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.