Theresa May vrea un Brexit „cât mai calm și ordonat”

0

Marea Britanie dorește o ieșire din Uniunea Europeană (UE) care să se desfășoare fără piedici, ‘pe cât posibil de calm și ordonat’, a declarat premierul britanic Theresa May, la sosirea sa, joi, la Bruxelles, pentru un summit european.

Vom părăsi UE. Dorim ca acesta să fie un proces pe cât posibil de calm și de ordonat. Nu este doar interesul nostru, este și cel al restului Europei’, a declarat May.

După o zi de summit în format 28, la un dineu de lucru în format 27, fără premierul britanic, este prevăzut să fie dezbătută atitudinea UE față de viitoarea negociere cu Londra.

‘Salut faptul că alți lideri se vor reuni pentru a dezbate Brexitul în această seară, pentru că vom invoca articolul 50 și vom declanșa negocierile până la sfârșitul lui martie’ 2017, a anunțat șefa guvernului britanic. ‘Ar fi bine ca alți lideri să se pregătească pentru aceste negocieri, la fel cum ne-am pregătit și noi’, a adăugat ea, potrivit Agerpres.

Potrivit unei surse europene, cele 27 de state ale UE ar urma să convină joi seara asupra unui text ce pledează pentru ‘începerea cât mai repede posibil a negocierilor’ cu Londra, imediat ce va fi demarat în mod oficial procesul pentru ieșirea Marii Britanii din UE, prin activarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

În document ar urma să fie subliniat că ele vor fi ‘gata să negocieze’ imediat ce vor primi notificarea promisă de guvernul conservator condus de Theresa May, în următoarele trei luni.

‘Nu se va întâmpla nimic pe fond, însă trebuie pusă în funcțiune mecanica pentru a fi gata să negociem’ asupra acestei notificări oficiale, a subliniat un diplomat european.

Pe de altă parte, parlamentarul britanic la UE, Ivan Rogers, a avertizata, în cadrul unei reuniuni private la Londra, că liderii europeni se aşteaptă ca un astfel de acord comercial nu va fi finalizat înainte de începutul sau mijlocul deceniului viitor şi că că acordul ar putea fi respins de parlamentele statelor membre UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.