Atentate ale Statului Islamic, dejucate în Rusia

0

Mai multe atentate puse la cale în Rusia de militanți afiliați grupării jihadiste Stat Islamic (SI) au fost dejucate iar șase persoane au fost arestate joi la Moscova și Samara (pe Volga), au anunțat serviciile ruse de securitate, FSB. 

„Patru membri ai unui grup terorist au fost arestați” după o operațiune desfășurată în sudul capitalei Rusiei, a informat FSB într-un comunicat.

Grupul „plănuise o serie de atacuri teroriste de anvergură la Moscova cu ajutorul unor puternice dispozitive artizanale”, a adăugat serviciul, precizând că bărbații arestați sunt originar din Tadjikistan și Moldova. Ei acționau „la ordinele directe ale unui emisar al organizației teroriste Stat Islamic aflat în Turcia”, potrivit FSB.

Operațiunea desfășurată joi a permis confiscarea de arme și muniție, precum și „unei mari cantități de materiale destinate fabricării de dispozitive explozive puternice”, a subliniat acesta, potrivit Agerpres.

Într-un al doilea comunicat, FSB a anunțat ulterior arestarea la Samara a altor doi membri ai SI. Potrivit serviciilor speciale ruse, la domiciliul celor doi indivizi originari din Asia Centrală și născuți în 1992 și, respectiv, 1995, au fost descoperite substanțe pentru fabricarea unui kilogram de trinitrotoluen (TNT).

FSB nu a precizat dacă aceste noi arestări au legătură cu operațiunea efectuată în cursul dimineții la Moscova.

Serviciile ruse de securitate au anunțat în noiembrie că au dejucat o serie de atentate programate la Moscova și Sankt-Petersburg și au arestat zece jihadiști din SI, originari din Asia Centrală, potrivit Agerpres.

Rusia desfășoară de peste un an o campanie de bombardamente aeriene în Siria în sprijinul forțelor președintelui Bashar Al-Assad, un ajutor care a permis trupelor guvernamentale printre altele să preia controlul aproape complet asupra orașului Alep.

Cel puțin 7.000 de indivizi originari din fosta Uniune Sovietică, dintre care 2.900 de ruși, s-au alăturat grupărilor jihadiste în Siria și Irak, mai ales organizației Stat Islamic, potrivit serviciilor ruse de informații.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.