Poluarea continuă să facă ravagii în China

Share:

Spitale supraîncărcate, zboruri anulate și autostrăzi închise: China se sufocă de vineri într-un nor de poluare care acoperă aproape o zecime din suprafața țării, iar situația este așteptată să se înrăutățească, informează AFP.

Cel puțin 23 de orașe din nordul țării au emis „alerte roșii” de poluare, declanșând o serie de măsuri obligatorii, printre care închiderea școlilor sau circulația alternativă, a indicat agenția de presă Xinhua.

 Luni dimineața, în cea de-a patra zi a alertei, care va dura până miercuri, nivelul micro-particulelor fine (sub 2,5 microni) pe metru cub de aer se situează în jurul valorii de 200 (mai puțin decât era prevăzut), conform măsurilor furnizate de Ambasada Statelor Unite la Beijing.

Această cifră rămâne însă de opt ori mai mare decât nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au indicat pentru AFP serviciile meteorologice din capitală, care se așteaptă ca norul de poluare să ajungă la toxicitatea maximă luni seara.

Acest nor de poluare pare extrem de dens în orașul-port Tianjin, aflat la 100 de kilometri est de Beijing, unde 180 zboruri au fost anulate de la începutul alertei, potrivit televiziunii de stat. De asemenea, spitalele din oraș se confruntă cu un aflux în creștere de pacienți cu boli respiratorii (tuse, traheită, astm) și aproape toate autostrăzile din regiune au fost închise din cauza ceții.

Capitala a emis prima alertă roșie în decembrie 2015, pentru primă dată de la adoptarea, în 2013, a unui pachet de legi anti-poluare. Această alertă — amintește AFP — este declanșată atunci când se așteaptă niveluri ridicate de poluare timp de peste 72 de ore.

În China, poluarea atmosferică este cauzată în principal de arderea cărbunelui utilizat pentru încălzire sau producerea de energie electrică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.