Mandatul lui Dragnea, validat cu scandal de deputați!

0

Comisia pentru validarea mandatelor de deputaţi a aprobat, marţi, validarea mandatului lui Liviu Dragnea, cu 20 de voturi „pentru” şi 10 votui „împotrivă”, în pofida criticilor liberalilor, care au încercat să propună invalidarea mandatului. Protestele liberalilor i-au enervat pe social-democraţi, care au început la un moment dat să strige şi să-i acuze pe liberali că „se fac de râs”.

Comisia de validare, formată din 30 de membri, a fost împărţită în 9 subcomisii. Dosarul lui Liviu Dragnea a fost repartizat subcomisiei numărul 8, unde, cu două voturi „pentru” şi unul împotrivă”, mandatul liderul PSD a fost validat. Când Comisia de validare s-a reunit pentru a aprobat toate cele 9 calupuri de dosare, PNL a cerut un vot individual pentru Liviu Dragnea, având în vedere că aveau de făcut o contestaţie.

Preşedintele Comisiei de validare, Florin Iordache, a respins toate solicitările PNL, spunând că nu sunt regulamentare. Liberalii au dorit ca hotărârea de validare să fie compusă din 9 articole diferite, pe calupuri, aşa cum au fost discutate şi în subcomisii, însă PSD a anunţat că va fi un articol unic şi o anexă, în care vor fi listaţi toţi deputaţii.

La ultima tentativă a PNL de a face un vot separat pentru Liviu Dragnea, şi nu pentru calupul de aproximativ 40 de dosare în care se afla dosarul liderului PSD, social-democraţii s-au ridicat în picioare şi au început să strige la vicepreşedintele Comisiei, Gabriel Andronache (PNL).

„Hai, măi, Gabi! Eşti om serios! Te faci de râs”, i-a reproşat social-democratul Gabriel Vlase, iar alţi lideri PSD au început să strige ca liberalii să se „oprească” din aceste tentative, scrie News.ro.

În cele din urmă, mandatele a 326 de deputaţi au fost validate, alături de cel al lui Liviu Dragnea, iar alte 3 dosare au fost amânate, pentru că nu erau depuse toate actele necesare, urmând ca validarea să fie făcută într-o nouă şedinţă.

„Subcomisia noastră a validat toate mandatele care au fost prezentate din circumscripțiile pe care le-am avut repartizate. Un punct deosebit a fost solicitarea reprezentantei grupului PNL, Valeria Schelean, care a propus invalidarea mandatului domnului Dragnea invocând articolul 7 alineatul 3. Evident că ne-am expus fiecare punctul de vedere, eu am spus că articolul 7, alineatul 3 se referă la săvârșirea de infracțiuni legate de derularea procesului electoral. După cum știți, cazul respectiv se referea la referendum. Referendumul nu este un proces electoral și prin urmare nefiind un proces electoral articolul 7, alineatul 3 nu este opozabil acestui caz. Electoral înseamnă referitor la alegeri sau la alegători, în legătură cu alegerile. Referendumul este consultarea directă a cetățenilor, nu este un proces electoral. E adevărat că există voturi și într-o parte și în alta, dar voturile la referendum nu sunt voturi electorale, sunt voturi de decizie, în cazul referendumului decizional, în cazul referendumului consultativ este exprimarea directă a voinței cetățenilor, nu este un proces electoral”, a explicat deputatul PSD Eugen Nicolicea.

Deputatul PNL Valeria Schelean a afirmat că a propus invalidarea mandatului liderului PSD. „Am propus invalidarea mandatului de deputat al domnului Dragnea, raportat la prevederile articolului 7, alineatul 3 din Regulamentul Camerei Deputaților. Propunerea a fost supusă la vot, nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiind doar un vot „pentru” și două „împotrivă'”, a declarat Schelean. Ea a adăugat că din textul regulamentului reiese necesitatea existenței unei condamnări definitive

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.