Cultura a pierdut mari actori în 2016

Share:

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după dispariția actorilor Radu Beligan, Mircea Albulescu, Marin Moraru, academicianului Solomon Marcus, scriitoarei și jurnalistei Silvia Kerim și a pictorului Paul Gherasim.

Tot în acest an, au mai murit profesorul Ion Ianoși, membru de onoare al Academiei Române, istoricul și arheologul Alexandru Vulpe, președinte al Secției de Științe Istorice și Arheologie din cadrul Academiei Române, criticul de artă Corneliu Antim, artiștii plastici Ion Grigore și Medi Wechsler Dinu, actorii Ioan Gyuri Pascu și George Alexandru, informează Agerpres.

*** Actorul George Alexandru a murit pe 1 ianuarie, la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, din cauza unor „complicații severe ale unei infecții abdominale grave”. Printre rolurile din teatru, interpretate de acesta, se numără cele în piese regizate de Dominic Dembinski, Mircea Cornișteanu, Alexandru Repan, Dinu Cernescu, Vlad Massaci. În film, George Alexandru rămâne în memoria cinefililor prin personajele întruchipate în: „Noi, cei din linia întâi” (regia — Sergiu Nicolaescu, 1985); „Drumeț în calea lupilor” (regia — Constantin Vaeni, 1988); „Coroana de foc” (regia — Sergiu Nicolaescu, 1990); „Drumul câinilor” (regia — Laurențiu Damian (1991); „E pericoloso sporgersi” (regia — Nae Caranfil, 1992); „Vulpe vânător” (regia — Stere Gulea, 1992).

*** Jurnalista și scriitoarea Silvia Kerim a murit pe 17 ianuarie după o lungă și grea suferință. A debutat ca jurnalistă la Contemporanul, România liberă, precum și la revistele Cinema și Secolul 20. Ea a lucrat apoi la Radio România la Direcția Culturală, în redacția „Teatru la microfon”, „Teatru la microfon pentru copii” și a creat serialul pentru copii „Căsuța cu povești” (scenariu și regie), difuzat de TVR 1 și TVR 2 în anii 1995 — 1996. Este autoarea musicalurilor pentru copii „Mary Poppins”, „Frumoasa din Pădurea Adormită”, „Micuța Dorothy”, „Gulliver”. A scris cărți de memorialistică. În anul 2004, Silvia Kerim a fost decorată de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural — în grad de Cavaler”.

*** În dimineața zilei de 19 ianuarie s-a stins, la Veneția, istoricul Mihnea Berindei. El s-a născut pe 22 martie 1948 la București, specializându-se în istoria Imperiului Otoman. A emigrat în Franța unde a absolvit, în 1972, Ecole Pratique des Hautes Etudes (EPHE). Membru fondator al Comitetului Francez pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, creat în 1977 pentru sprijinirea Mișcării Goma, Berindei a luat parte la fondarea, în 1980, a Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului în România cu sediul la Paris. După 1990, el și-a continuat activitatea prin cercetări asupra societăților postcomuniste. A fost membru al Comisiei Prezidențiale pentru Investigarea Dictaturii Comuniste din România.

*** Istoricul și arheologul Alexandru Vulpe, președinte al Secției de Științe Istorice și Arheologie din cadrul Academiei Române, a murit în ziua de 9 februarie. Născut pe 16 iunie 1931 la București, academicianul Vulpe a fost profesor asociat și apoi titular, din anul 1990, la Facultatea de Istorie a Universității bucureștene, devenind, din 2012, profesor emerit și susținând cursuri și seminarii de specialitate în domeniile pre și protoistoriei. A susținut prelegeri de specialitate la Berlin, Frankfurt, Giessen, Heidelberg, Kiel, Marburg, Saarbrücken. În calitate de conducător al șantierelor arheologice de la Ferigile, Costișa, Brad, Tigveni, Susani, Rotbav, Cepari, Popești, Năeni și Rudeni a făcut cercetări ale căror rezultate se regăsesc ca tematică și volum în numeroase studii, articole, rapoarte publicate în țară și peste hotare.

*** La 15 februarie, a plecat dintre noi scriitorul, publicistul, psihologul și esteticianul Dan Mihăilescu (născută la 12 aprilie 1929), membru al Filialei Brașov a Uniunii Scriitorilor din România. În aceeași lună, pe 25 februarie, a murit artistul plastic Sultana Maitec, personalitate de frunte a artei picturale care cultiva, potrivit criticii de specialitate, „un spectaculos al simplificării”, în elaborarea compozițiilor sale apelând la câteva elemente esențiale cromatice sau figurative (soare, pământ, aer, apă), cărora tindea să le potențeze valoarea simbolică.

*** Academia Română a anunțat pe 17 martie stingerea din viață a academicianului Solomon Marcus, reputat om de știință, cu o solidă carieră internațională, dezvoltată de-a lungul a peste 65 de ani. Analiza matematică și poetica matematică, semiotica, reflecția critică și discursul memorialistic centrat pe figurile exemplare și problemele fundamentale socio-culturale au avut în Solomon Marcus (născut la 1 martie 1925) un reprezentant de vârf, omologat deopotrivă pe piața de idei autohtonă și pe cea globală.

*** Coregraful Cornel Patrichi a murit pe 5 aprilie, în locuința sa din Capitală. Artistul suferea de mai mult timp de o boală gravă și a fost găsit de medici în stop cardio-respirator. Născut la București, la 1 aprilie 1944, în televiziune, acesta a colaborat cel mai bine cu Alexandru Bocăneț, din 1968 până în 1977.Vârful carierei sale în acest domeniu a fost perioada 1973 — 1974, în care a realizat coregrafia la ‘Gala Lunilor’. Cornel Patrichi este considerat creatorul variete-ului de televiziune din România.

*** Actorul Mircea Albulescu, un alt monstru sacru al scenei românești, a murit în dimineața zilei de 8 aprilie la Spitalul Floreasca. Actor cu un vast registru repertorial — peste 80 de roluri—, Albulescu (născut la 4 octombrie 1934), a creat roluri de neuitat în sute de spectacole și a jucat în peste 70 de filme. În paralel cu activitatea sa de pe scenă, Mircea Albulescu a făcut, timp de 40 de ani, teatru radiofonic, interpretând peste 300 de roluri memorabile. De asemenea, a avut roluri și în piese de teatru difuzate la Televiziunea Română. El a fost profesor universitar la Academia de Teatru și Film (1985-2005), catedra — Arta Actorului, societar de onoare al Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București (din 2002) și membru al Uniunii Scriitorilor, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru al Senatului UNITER (din 2002) și al UCIN.

*** În noaptea de 20-21 aprilie, a murit academicianul Valeriu Cotea, președinte de onoare al Secției de Științe Agricole și Silvice, oenolog cu o impresionantă carieră științifică națională și internațională, dezvoltată de-a lungul a 60 de ani de activitate.

*** Pe 10 mai a murit pictorul Ion Grigore. Născut la 25 martie 1940, artistul și-a manifestat personalitatea creatoare atât în pictura de șevalet și cea monumentală, cât și în domeniul pedagogic, generații întregi din Universitatea de Artă „Nicolae Grigorescu” valorizând experiența și înzestrarea sa mentorială.

*** Profesorul Ion Ianoși, membru de onoare al Academiei Române, personalitate exemplară a culturii românești, s-a stins din viață în data de 1 iulie 2016, la vârsta de 88 de ani.

*** Pe 2 iulie a murit, la New York, la 87 de ani, scriitorul și filosoful Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace. La vârsta de 15 ani, Elie Wiesel a supraviețuit lagărului de exterminare de la Auschwitz, unde fusese deportat de trupele hortiste și, ulterior, și-a dedicat viața păstrării memoriei Holocaustului. În 1986, el a devenit laureat al Premiului Nobel pentru Pace, iar în 2001 a devenit membru de onoare al Academiei Române. Elie Wiesel a vizitat România de două ori: în 1965 și în 2002. Ultima dată a fost decorat de președintele de atunci, Ion Iliescu, și și-a vizitat orașul natal, Sighetu Marmației.

*** În zorii zilei de 18 iulie, artistul plastic Medi Wechsler Dinu a murit, după 107 ani de viață exemplară, ca om și ca artist. Absolventă a Școlii de Belle Arte din București în 1932, la clasa maeștrilor Jean Al. Steriadi și Ipolit Strâmbulescu, artista a urmat, în paralel, cursuri la Facultatea de Matematică, cu Dan Barbilian și la Facultatea de Filosofie, cu Nae Ionescu și Dimitrie Gusti. Prietenă cu familia lui Victor Brauner și căsătorită cu poetul avangardist Ștefan Roll a trăit în ambianța avangardei românești, i-a cunoscut pe majoritatea scriitorilor și a artiștilor epocii care au aparținut acestui curent, dar din punct de vedere al creației proprii, Medi Wechsler Dinu a rămas un spirit clasic.

*** Marele artist Radu Beligan (născut la 14 decembrie 1918), personalitate proeminentă a teatrului românesc, cel mai longeviv actor, membru de onoare al Academiei Române, a murit pe 20 iulie, la vârsta de 97 de ani. A fost actor de teatru și film, regizor, eseist, dar și director de teatru, reprezentant al României în prestigioase organisme internaționale, un exemplu de profesionalism la cele mai înalte standarde. Președinția României i-a recunoscut meritele profesionale și artistice, acordându-i două medalii: Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer (2004) și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2008). În 2002, Franța îi înmânează titlul de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare, fiind primul actor din istoria teatrului românesc căruia i s-a acordat această înaltă distincție.

*** Paul Gherasim, unul dintre marii pictori contemporani români, a plecat în eternitate pe 3 august, la vârsta de 91 de ani. Artist polivalent Gherasim a întemeiat Grupul Prolog, împreună cu Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Cristian Paraschiv și Constantin Flondor. El a obținut numeroase premii, dar și distincții: Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici (în 1979); Premiul „Ioan Andreescu”, al Academiei Române (în 1995); Ordinul „Steaua României”, în Grad de Comandor (în 2001) și Crucea Patriarhală, acordată de Patriarhia Română (în 2002).

*** Actorul Marin Moraru a murit în după-amiaza zilei de 21 august, la vârsta de 79 de ani. Pe parcursul carierei sale, Marin Moraru a jucat în circa 25 de lung metraje, unul dintre acestea fiind „Amen”, al celebrului regizor francez Costa Gavras. În teatru, „Marinuș”, cum îi spuneau prietenii, a lucrat cu regizori din diferite generații — David Esrig, Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Moni Ghelerter, Valeriu Moisescu, Sanda Manu, Grigore Gonța, Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija. În 2008, actorul a fost decorat de președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Mare Cruce. În 2009, Marin Moraru a primit Premiul Gopo pentru întreaga carieră, iar în 2015 i-a fost decernat Premiul de Excelență al Festivalului Internațional de Film Transilvania TIFF 2015 pentru întreaga activitate.

*** Pe 23 august lumea artelor a rămas mai săracă prin dispariția criticului Corneliu Antim (născut la 4 septembrie 1942), prieten dedicat artiștilor plastici, care și-a ordonat capacitatea de înțelegere a fenomenului artistic în bogăția unei activități complexe, de la cronică scrisă la organizare expozițională, de la îndrumare în jurii de specialitate până la creație plastică efectivă.

*** O zi mai târziu, a murit, la vârsta de 85 de ani, după o lungă și grea suferință, scriitorul George Șovu, cunoscut romancier, autor de proză scurtă, scenarist, autor de manuale de limba și literatura română. Succesul seriei de filme ”Liceenii” se datorează în mare parte implicării lui George Șovu ca scenarist.

*** Actorul și muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit pe 26 septembrie, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator. În 1987, el a devenit membru în grupul Divertis, alături de care a încântat publicul timp de peste 20 de ani, participând la multe spectacole live, emisiuni de radio și televiziune. În 1992, a format trupa Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers, cu care a participat la festivaluri internaționale de jazz și blues, precum și la festivaluri de rock. Ioan Gyuri Pascu a jucat în filmele „O vară de neuitat” în regia lui Lucian Pintilie și „Occident” (2002) — regizor Cristian Mungiu. În teatru, a jucat în rolul lui Cadâr, din „Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ioan Popa, în regia lui Doru Ana, efectuând numeroase turnee cu această piesă.

*** Îndrăgitul actor Sebastian Papaiani a murit la 27 septembrie, la vârsta de 80 de ani. Actor complet, complex și deosebit de talentat, Papaiani și-a câștigat popularitatea și simpatia publicului prin rolurile de comedie, dar și prin cele în care a abordat și registre mai grave, multe interpretate pe scena Teatrului Odeon. Artistul, a cărei imagine se confundă pentru mulți cinefili cu „Păcală”, rămâne de neegalat în rolurile Plutonier Căpșună din seria ”B.D”, Alecu din ”Astă seară dansăm în familie”, Pompei din ”Toamna bobocilor” și mai ales Ieremia din serialul TV ”Toate pânzele sus”. El a fost decorat, la 13 decembrie 2002, cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

*** Basul Pompeiu Hărășteanu (născut la 14 septembrie 1935), artist de talie internațională, aplaudat pe marile scene din țară și străinătate, a încetat din viață pe 5 octombrie, la vârsta de 81 de ani. Palmaresul artistului cuprinde aproape 3.000 de spectacole de operă și 2.000 de concerte și recitaluri. În repertoriul său se regăsesc toate lucrările genului liric și ale celui vocal-simfonic. Din 1982, timp de opt ani, el a fost profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, din 1990 a fost profesor la Universitatea de Muzică din București, iar din anul 1997 — profesor la Universitatea „Ovidiu” din Constanța. Opera Națională din București l-a avut director general între anii 1994 — 1997.

*** Pe 8 noiembrie a murit Valentin Hossu-Longin. Născut pe 21 iulie 1939, la București, acesta avut o activitate jurnalistică și scriitoricească laborioasă. „Țara Lotrului” (1972), „Omul pentru om” (1977), „Prin țara trandafirilor” (1979), „Cel căzut” (1980), „Soarele din poartă” (1989) compun, potrivit Uniunii Scriitorilor, „o operă, reportericească sau epică, prin care Valentin Hossu-Longin ocupă un loc important în literatura română postbelică”.

*** Pianistul, organistul și clavecinistul Nicolae Licareț, directorul artistic al Filarmonicii „George Enescu”, a murit pe 21 noiembrie, la Spitalul Floreasca din Capitală. Unul dintre puținii interpreți cu activitate solistică concertistică la trei instrumente cu claviatură, artistul, născut pe 24 septembrie 1943, a concertat în cele mai importante săli din Europa, America și Australia. Pentru merite deosebite a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, cu ordinul Steaua Solidarității Italiene în grad de Cavaler și cu ordinul Cavaler al Artelor și Literelor acordat de statul francez.

*** Scriitorul Romulus Rusan a murit pe 8 decembrie la vârsta de 81 de ani. Personalitate a literaturii române și a societății civile, Romulus Rusan a fondat, alături de soția sa, Ana Blandiana, Memorialul Sighet și Fundația Academia Civică, a cărei editură a publicat numeroase lucrări despre istoria recentă a României.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.