Scade valoarea tranzacțiilor derulate la BVB

0

Valoarea totală a tranzacțiilor derulate la BVB a scăzut, în primele 9 luni ale anului 2016, cu aproximativ 11% comparativ cu nivelul înregistrat în perioada similară a anului anterior, se arată într-o analiză a ASF, remisă joi Agerpres.

Deprecierea a fost influențată de diminuarea interesului investitorilor pentru tranzacțiile cu alte obligațiuni (valoarea tranzacționată a scăzut cu aproximativ 78%) și cu unități de fond (valoarea tranzacționată a scăzut cu aproximativ 58%). Cea mai semnificativă creștere a valorii tranzacționate se distinge în cadrul tranzacțiilor cu titluri de stat, a căror valoare totală a crescut cu aproximativ 167% în primele 9 luni ale anului 2016 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, determinată de emisiunea de titluri de stat adresată persoanelor fizice prin care Ministerul Finanțelor Publice a atras de la populație o sumă totală de 735,2 milioane lei.

Indicii generali ai bursei românești au avut evoluții mixte pe ansamblul primelor nouă luni din anul 2016. Indicii BET și BETPlus au consemnat cele mai mici deprecieri, în timp ce BET-NG (-5,66%) și BET-FI (-3,90%) au avut cele mai ample deprecieri.

În primele 9 luni din anul 2016, indicii bursieri internaționali au avut evoluții preponderent negative, pe fondul scăderii accentuate a prețului petrolului și a turbulențelor de pe piețele de capital internaționale.

În urma analizei s-a constatat că acțiunile rămân în continuare tipul de instrument preferat de investitori, valoarea tranzacțiilor cu acțiuni înregistrând nivelul de aproximativ 6,5 miliarde lei, aproximativ 80% din totalul valorii tranzacțiilor derulate la BVB în primele 9 luni ale anului 2016.

Cea mai ridicată valoare a tranzacțiilor cu titluri de capital înregistrată în primele 9 luni ale anului 2016 a fost în luna septembrie, de aproximativ 1,2 miliarde lei, în timp ce în luna iulie a fost înregistrată cea mai mică valoare tranzacționată (409 milioane lei). Cel mai ridicat număr de tranzacții rămâne în continuare cel din luna ianuarie (66.831 de tranzacții), această perioadă fiind caracterizată prin volatilitate ridicată.

În primele 9 luni ale anului 2016, capitalizarea BVB a înregistrat cel mai scăzut nivel în luna iunie atingând minimul de aproximativ 114,9 miliarde lei, iar cel mai ridicat nivel a fost înregistrat în luna ianuarie, atunci când capitalizarea bursieră a ajuns la maximul de aproximativ 143,8 miliarde lei. În lunile februarie, mai, iunie și iulie se constată un nivel al capitalizării sub media celor 9 luni studiate (aproximativ 130,9 miliarde lei).

În primele 9 luni ale anului 2016, valoarea totală tranzacționată a produselor structurate derulate pe secțiunea BVB a fost de aproximativ 326 milioane lei. Cea mai ridicată pondere în valoarea totală tranzacționată cu astfel de produse o reprezintă, în continuare, produsele structurate având ca activ suport un indice bursier.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.