Vaccin eficient împotriva Ebola

Un vaccin de origine canadiană împotriva Ebola, maladie care a provocat peste 11.000 de decese în Africa de Vest, este eficace „în proporție de până la 100%” împotriva virusului mortal care provoacă această boală, a anunțat vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de AFP.

Nu a existat niciun caz de Ebola în rândul celor aproximativ 6.000 de persoane care au primit vaccinul anul trecut, în Guineea, comparativ cu 23 de cazuri în grupul persoanelor nevaccinate, indică rezultatele testului efectuat de către OMS, alături de Ministerul Sănătății din această țară și de parteneri internaționali, informează Agerpres.

„Acest lucru sugerează că vaccinul este foarte eficient, având o eficacitate de până 100%”, a declarat pentru AFP Marie-Paule Kieny, directoare generală adjunctă la OMS.

Echipa sa de cercetare a calculat că în plină epidemie există o șansă de 90% ca vaccinul, numit rVSV-ZEBOV, să aibă o eficacitate de peste 80%.

„În cele din urmă, după 40 de ani, avem în prezent un vaccin eficace împotriva Ebola”, a comentat un cercetător american independent, Thomas Beisbert, în revista medicală Lancet, care publică vineri rezultatele finale ale testului.

Acestea confirmă că vaccinul rVSV-ZEBOV are o eficacitate de 100% în timpul celor 10 zile care urmează administrării sale prin injecție intramusculară la o persoană neinfectată, aflată în contact cu persoane bolnave.

Rezultate preliminare care indicau deja o bună eficacitate a vaccinului au fost publicate în 2015.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.