BNR lansează o nouă monedă de aur

0

Banca Naţională a României (BNR) a lansat, marţi, în circuitul numismatic o monedă din aur dedicată buzduganului regelui Ferdinand I, un simbol al puterii regale adoptat începând cu 1920 şi folosit doar de către cel de-al doilea rege al României.

Moneda are o valoare nominală de 10 de lei, un diametru de 13,92 de milimetri şi greutatea de 1,224 grame. Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare, informează Agerpres.

„Aversul monedei redă un detaliu al buzduganului regelui Ferdinand I, inscripţia „ROMANIA”, stema României, valoarea nominală „10 LEI” şi anul de emisiune „2016″”, precizează BNR.

Pe revers se află portretul regelui Ferdinand şi inscripţia ,,REGELE FERDINAND I”.

Moneda din argint are un preţ de 395 lei, fără TVA (474 lei cu TVA), iar vânzarea se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale.

Buzduganul ca simbol al puterii regale a fost adoptat de regele Ferdinand în 1920, după ce regele precedent, Carol I, folosise ca simbol al puterii un baston de mareşal.

Pe buzdugan erau reprezentate patru statuete de ţărănci în costume naţionale, ce reprezentau Vechiul Regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.