Plombele de amalgam, un pericol pentru sănătate

Share:

Plombele de amalgam, ce conțin o combinație de mercur, argint, staniu și alte metale, contribuie în mod semnificativ la creșterea nivelului de mercur din sânge, potrivit unui studiu realizat recent la Universitatea Georgia din Statele Unite.

Cercetarea, care a analizat date de la aproape 15.000 de persoane, este prima care demonstrează o legătură între plombele dentare și expunerea la mercur, raportat la o populație reprezentativă la scară națională, relatează Romaniatv.net.

„Cariile reprezintă una dintre cele mai des întâlnite boli cronice”, susține Lei Yin, cercetătoare în cadrul Environmental Health Science Department, autoare principală a studiului. „Cred că majoritatea oamenilor are plombe, însă despre tipul de materiale folosite de dentist se vorbește prea puțin”, a completat aceasta, potrivit libertatea.ro.

Oamenii de știință au analizat și expunerea la anumite tipuri de mercur și au descoperit o creștere semnificativă a metil-mercurului, cea mai toxică formă a acestui metal, ce a fost legat de plombe. Plombele de amalgam au fost utilizate timp de peste 150 de ani datorită faptului că erau accesibile ca preț și durabile.

Mercurul este un metal greu, recunoscut pentru toxicitatea sa. În concentrații mari, acesta cauzează probleme la nivelul creierului, inimii, rinichilor, plămânilor și sistemului imunitar. Noi studii sugerează că metil-mercurul poate fi dăunător și în concentrații mai mici.

Persoanele cu cel mai mare risc sunt cele care au numeroase plombe de amalgam și care sunt expuse la mercur și din alte surse.

Rezultatele cercetării arată că persoanele studiate care aveau mai mult de opt plombe aveau un nivel cu 150% mai mare de mercur în sânge decât cele care nu aveau plombe. 25% din populație are 11 sau mai multe plombe, mai arată sursa citată.

Studiul face referire și la plombele din rășini compozite, o alternativă la cele cu mercur, însă care pot emana mici cantități de bisfenol A (BPA), ce poate cauza probleme de dezvoltare și la nivelul aparatului reproducător.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.