Cutremur de 5.4 grade în Vrancea. Marele cutremur, iminent!

0

Cutremur cu magnitudine de peste 5 în zona Vrancea, la o adâncime de 80-100 de kilometri. 23 de cutremure s-au produs în luna decembrie în România.

Magnitudinea seismului produs miercuri, la ora 1:20, în zona Vrancea a fost revizuită la 5,4 grade pe scara Richter, iar adâncimea la 97 km, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Site-urile din străinătate continuă să anunțe o magnitudine de 5.6-5.7.

 INFP anunţă cutremur cu magnitudine 5.2 la o adâncime de 100 de kilometri. Cutremurul a fost resimțit în mai multe orașe din România, inclusiv în București, Iaşi sau Constanța. Seismul a fost resimţit şi în Republica Moldova.

Cutremurul a avut loc la adâncimea de 100 kilometri.  Localitățile cele mai apropiate au fost  Focșani la 46 km, București la 142 de kilometri și Nereju la 11 kilometri.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că echipe operative au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaştere.

Cum s-a simțit cutremurul, mărturii de pe Facebook

”L-am simțit în două faze, prima că pe o izbitură puternică. S-a simțit puternic și la nivelul solului, dar și la etaj. Cel mai înfiorător este vuietul care s-a terminat la câteva secunde după mișcare”, ne spune și Alina, care locuiește într-o casă cu un etaj din Popești Leordeni, în apropierea Bucureștiului.

Daniel locuiește la etajul 1, în Pipera, în zona de nord a Capitalei. ”Stăteam pe canapea, navigam pe Youtube și am auzit inițial miscându-se un trandafir uscat din vază. Am zis, ”A, o fi un cutremur mic”, când a început zguduiala mai puternică. S-a mișcat un pic canapeaua și s-a simțit destul de puternic la etajul 1, cred că mai sus a fost mai rău”, ne spune el.

Roxana locuiește la etajul 4 al unui bloc din cartierul Titan, București. ”S-a simțit scurt, dar intens. Cred că mai tare s-a simțit în Bacău sau Iași. Ei (prietenii Roxanei care stau în aceste orașe – n.r.) au spus că a fost mai puternic decât cel din septembrie”, ne spune ea. ”Îmi e frică să nu mai fie, parcă a ținut prea puțin”, adaugă Roxana, care se teme de replici ale seismului. INFP nu a anunțat însă vreo replică a acestui seism, până la ora 02:20.

Cum s-a simțit cutremurul în Iași

„Eu stau la bloc, la etajul IV. Chiar eram treaz în momentul în care a fost cutremurul. A început să se miște vesela, apoi a fost un impuls puternic, o undă de șoc de 4-5 secunde, timp în care s-a mișcat un pic și mobila”, spune și Ionuț, din Iași.

Luminița locuiește într-o casă din Bacău și a fost surprinsă de forța seismului. Deși a fost un cutremur de adâncime (s-a produs la 97,5 kilometri), ea ne spune că l-a simțit ca pe un cutremur de suprafață. ”E cel mai tare cutremur pe care l-am simțit de când stau la casă. Chiar ne-a zguduit”, spune ea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.