Legea privind eliminarea a 102 taxe, atacată la CCR

Share:

Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv radio-tv, atacată din nou la Curtea Constituţională pe motiv că legea fundamentală prevede că serviciile publice de radio şi televiziune sunt autonome. Senatorul USR Vlad Alexandrescu a făcut anunţul pe pagina de Facebook. 

”În legătură cu propunerea de reexaminare a preşedintelui României, adresată Parlamentului, pentru legea privind eliminarea a 102 taxe, grupul senatorilor USR a votat astăzi după-amiază împotriva respingerii propunerii, susţinând păstrarea taxelor Radio TV. La votul în plen, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a respins solicitarea Preşedintelui. Grupul senatorilor USR va ataca articolul din lege care prevede eliminarea texelor Radio TV la Curtea Constituţională, pe temeiul art. 31, alin. 5 din Constituţia României care prevede că ‘Serviciile publice de radio şi televiziune sunt autonome’ „, a scris Alexandrescu pe Facebook.

Curtea poate fi sesizată de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, ceea ce înseamnă că partidul are nevoie de semnături de la PNL şi PMP.

Comisia de cultură şi comisia de buget au respins marţi, cu majoritate de voturi, reexaminarea legii privind eliminarea a 102 taxe, împotriva cererii preşedintelui Iohannis votând senatorii PSD, ALDE şi UDMR.

Comisia de cultură, convocată în şedinţă la ora 15:00, a dat aviz negativ cererii de reexaminare formulate de preşedintele Iohannis împotriva legii privind eliminarea a 102 taxe. Împotriva solicitării şefului statului au votat senatorii PSD, ALDE şi UDMR iar în favoare cei de la PNL, USR şi PMP.

De asemenea, comisia de buget a Senatului, convocată pentru ora 15:30, a dat raport de respingere a reexaminării, şi a trimis în plenul Senatului legea exact în forma adoptată iniţial de Parlament. Majoritatea PSD, ALDE, UDMR s-a impus şi aici, înregistrându-se şapte voturi împotriva cererii formulate de preşedintele Iohannis. Doar senatorul PNL, Florin Câţu a votat în favoarea cererii de reexaminare, în vreme ce reprezentanta USR, Ramona Nicoleta Dinu, a votat alături de PSD, ALDE şi UDMR.

Reexaminarea va fi dezbătută la ora 16:00 de către plenul Senatului, urmând să fie supusă apoi votului final.

Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, decizia finală aparţinând Camerei Deputaţilor care este decizională.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.