Abbas pune condiții pentru noi negocieri cu Israelul

0

Președintele Autorității palestiniene, Mahmoud Abbas, a reiterat miercuri că este gata să reia negocierile de pace dacă guvernul israelian oprește colonizarea teritoriilor ocupate, potrivit unui comunicat al președinției palestiniene, preluat de AFP.

„În momentul în care guvernul israelian va accepta să oprească toate activitățile sale de colonizare (…), responsabilii palestinieni sunt gata să reia negocierile”, a declarat Abbas.

După ce a reamintit angajamentul său „pentru o pace justă”, Abbas a spus că va continua cooperarea sa strânsă cu Franța în vederea reușitei conferinței internaționale privind Orientul Mijlociu, care va avea loc pe 15 ianuarie la Paris.

Franța va organiza această conferință, cu circa 70 de țări, dar fără israelieni și palestinieni, pentru a reitera sprijinul comunității internaționale la o soluționare a conflictului israeliano-palestinian pe baza a două state.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Marc Ayrault, a salutat discursul „curajos” de miercuri al lui John Kerry, pe care premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a denunțat ca un „discurs părtinitor” împotriva Israelului.

Secretarul de stat american, John Kerry, le-a cerut miercuri israelienilor și palestinienilor să trăiască în două state separate pe baza granițelor din 1967 — înainte de Războiul de Șase Zile — și a apreciat că Ierusalimul ar trebui să devină capitala a două state, relatează AFP.

Într-un discurs privind Orientul Mijlociu, șeful diplomației americane a propus, pentru a se reveni la granițele din 1967, ‘schimburi de teritorii echivalente’ în cadrul unei înțelegeri reciproce. ‘Israelul ar fi atunci recunoscut ca stat evreu’, a adăugat Kerry.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a reafirmat de asemenea că soluția a două state este ‘singura cale posibilă pentru a obține o pace justă și durabilă între israelieni și palestinieni’.

Sâmbătă, într-o primă reacție publică după votul din Consiliul de Securitate al ONU, Benjamin Netanyahu a declarat că rezoluția adoptată vineri de ONU împotriva colonizării israeliene este „părtinitoare și rușinoasă”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.