Gazele din import acoperă un sfert din consumul țării

0

Gazele aduse din import vor acoperi un sfert din consumul țării în luna ianuarie, iar populația va utiliza gaze din Rusia în proporție de 4,35%, se arată într-un document al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Astfel, din cererea totală de gaze, estimată la 19,9 milioane de MWh în ianuarie, importurile curente vor însemna 4,5 milioane de MWh, adică 23%, informează Agerpres.

Producția internă curentă ajunge la 9,7 milioane de MWh, iar producția internă extrasă din înmagazinare va fi de 5,4 milioane de MWh. Sursa acestor informații este Transgaz, se arată în document.

ANRE a avizat pentru populație și pentru termocentralele care livrează agent termic consumatorilor casnici un coș format din 95,65% gaze de producție internă și 4,35% gaze de import. Aceste categorii nu au mai utilizat gaze de import din luna februarie 2016.

Importurile de gaze crescut din ce în ce mai mult în acest an, deoarece prețul gazelor pe piețele internaționale a devenit mai mic decât cel al gazelor din producție internă.

În luna noiembrie, președintele ANRE, Niculae Havrileț, estima că România ar putea importa 40% din consumul național de gaze în această iarnă, întrucât prețul gazelor pe piețele internaționale va fi chiar și cu 20 de lei pe MWh mai mic decât cel al gazelor de producție internă aflate în depozite.

El a amintit că prețul plătit de populație este înghețat la nivelul de 60 de lei pe MWh până la 1 aprilie 2017, în urma unei Hotărâri de Guvern aprobate vara trecută.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.